Мнение

Относно годината на смъртта на св. Дазий Доростолски


С интерес прочетох статията за св. Дазий Доростолски в бр. 10 от 2002 г. Разбира се, аз и други материали чета с интерес и удоволствие, но тук срещнах проблем от моята специалност, който авторът историк не е успял да разреши. Става дума за годината на смъртта на св. Дазий - дали е 292 г. или 302 г. След като е указан 24-ият ден от новолунието, за астрономията това не е проблем. От приложената разпечатка се вижда, че през 292 г. предхождащото 20 ноември новолуние е било на 27 октомври и 20 ноември 292 г. се пада точно 24-и ден от новолунието, както е според историческите данни. Следователно именно 292 г. е годината на мъченическата смърт на св. Дазий.
Що се отнася до 302 г., към която клонят предпочитанията на историците, новолунието е на 6 ноември и до 20 ноември има само 14 дни. Очевидно това не е правилната година.
Надявам се, че уточняването на годината на смъртта на първия Христов мъченик по нашите земи е достатъчно важно за църковната историография и ще му бъде обърнато съответното внимание.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Н. с. д-р В. УМЛЕНСКИ       

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!