Новини

Международна богословска конференция "Православна еклезиология"


На 30-31 май по инициатива на катедрата „Православно богословие” към Университета в Белосток (Полша) се проведе ежегодната Международна богословска конференция на тема „Православната еклезиология”. Участие в срещата взеха православни богослови и свещеници от Белорусия, Гърция, Румъния и Полша.
С тържествен молебен бе поставено началото на конференцията. Изнесени бяха следните доклади: „Библейски основи на еклезиологията” на о. д-р Хенрих Папроцки, Полша, „Концепцията за пентархия в Православието и нейната актуалност” на проф. Анастасиос Ангелопулос и проф. Михаил Тритас, Гърция, „Относно въпроса за мястото на епископското, презвитерското и дяконското служение в поместната Църква”, архим. Леонид, Белорусия, „История на получаването на автокефалия на Православната църква в Полша”, о. проф. Марян Бендза, „Църквата в богословската мисъл на о. Димитриу Станилое”, о. проф. Димитриу Попеску, Румъния, „Съвременното гръцко богословие за еклезиологията”, проф. Деспо Лиалиу, Гърция, „Еклезиологията на о. Николай Афанасиев”, о. проф. Ростислав Козловски, Полша, „Статутът на диаспората в Православната църква”, о. проф. Николай Озолин, Франция.
Докладите предизвикаха оживени дискусии, особено по въпросите за диаспората и процедурите по получаване на автокефалия на поместните църкви и по отделни проблеми от еклезиологията.
Главата на Полската православна църква митрополит Сава - инициатор за провеждането на конференцията и завеждащ катедрата по православно богословие към Университета в Белосток - представи гледната точка на възглавяваната от него църква по тези въпроси.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Ярослав ХАРКЕВИЧ,
Варшавска православна митрополия
        

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!