Лични разкази

Пътят към сърцата на родителите


Като наблюдаваме как живеят днес православните семейства и как предават православието на децата си, може да ни се стори, че тази духовна битка по-често се губи, в полза на съвременния свят.
Тъжна, но вярна констатация. Защото никак не е лесно да останеш истински християнин в този свят, да съхраниш вярата си и заедно с това да я предадеш на децата си, като ги водиш с пример и добри дела към Христа.
Понякога обаче става така, че и децата повеждат родителите си към Христа. Бог, Този велик Сърцевед, избира някое дете за Свой съсъд и започва да излива в него от Своята благодат. Тогава пред очите на родителите му започва чудото. Такъв е случаят с един познат младеж от голям провинциален град. Той се ражда и израства в атеистично семейство. Ала на около 12-годишна възраст у него пламва някаква необяснима за околните жажда по Бога. Момчето ежедневно посещава църквите и - по неговите думи - всичко там му говори по особен начин, придобива постепенно смисъл в съзнанието му - не само иконите и стенописите, не само евангелското слово и проповедта, а също и литургията. Сприятелява се с един свещеник, който му дава християнски книги, разяснява му Библията. Родителите му приемат естествено целия този чуден процес и скоро присъстват с радост на кръщението на своя син. (Самите те не са кръстени.) Когато идва време младежът да стане студент, практичният родителски избор надделява. Така той започва да следва социология, стига до трети курс, и то с отличен успех, след което прекъсва, кандидатства наново богословие и в момента е във втори курс. Под негово влияние в последно време родителите му доста осезателно се променят - майка му постепенно се отърсва от суеверия и увлечения по хороскопи, а баща му проявява интерес към Библията; скоро и двамата предстои да се кръстят.
Ето как Бог по великата Си милост намира нови и нови пътища до още и още човешки души, за да ги призове към спасение...
Сигурно има и ще има и други подобни истории. Защото това е завръщане към едно нормално състояние, от което обществото ни беше насилствено извадено за няколко десетилетия; това е завръщане към една християнска традиция, преминала през вековете и съхранявана във всяко българско семейство и всяко българско училище под будното око на Църквата.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Вельо МАРКОВ           

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!