Новини

Пети църковен събор на Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ


Съборът се проведе от 7 до 9 юни 2002 г. в базата на мисионерския център „Санкт Пиус колеж”, Мюнхен, под председателството на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон и съпредседателството на Високопреподобния архим. Тихон, протосингел на митрополията. Почетен гост бе доц. Иван Желев, директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.
Домакин бе българската енория в Мюнхен „Св. Климент Охридски” със свещ. Георги Шумов.
Съборът се откри на 7 юни с молебен, отслужен от Високопреосвещения митрополит Симеон, о. Георги Шумов (Мюнхен) и о. Иван Петкин (Виена).
След молебена бе прочетено приветствието до събора от Негово Светейшество Българския патриарх Максим, председател на Св. Синод.
Присъстваха свещениците от всички енории на БПЦ в Западна и Средна Европа, както и представители от миряните.
Заседанията на събора протекоха делово и плодотворно. Работиха четири комисии: финансова, ревизионна, по комуникациите и по изработване на изявления от делата на събора. Техните доклади бяха изслушани и обсъдени на 8 юни, след което се пристъпи към гласуване на постъпилите предложения и към изработването на конкретни решения. Проведе се избор на епархийски съветници и на делегати за следващия Църковно-народен събор. Бяха обсъдени основни събития в живота на Българската православна църква.
На 9 юни Негово Високо-преосвещенство митрополит Симеон отслужи св. Божествена литургия в съслужение с духовници от епархията. Сформираният хор бе ръководен от доц. Иван Желев, който изнесе проповед върху евангелското четиво. В края на св. служба всички свещенослужители и много миряни се причастиха.
На св. Литургия молитвено присъства генералният консул на Република България в Германия г-жа Венета Момчева.
Митрополит Симеон в заключителното си слово даде на всички своите архипастирски напътствия и благословения за по-нататъшното успешно изпълнение на Божието дело в живота на българските православни християни, където и да се намират по света.
След повторно прочитане на патриаршеското и синодално приветствие до делегатите и изпяване на многолетие Петият църковен събор на Западно- и Средноевропейската епархия бе закрит.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         ЦВ      

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!