Новини

Арменският католикос Карекин ІІ на официално посещение в България


На 24 юни, по покана на български държавни институции, на официално четиридневно посещение в България пристигна арменският католикос Карекин II, глава на Арменската църква.
В късния следобед той бе посрещнат от Негово Светейшество Българския патриарх Максим и архиереи членове на Св. Синод. Гостът посети патриаршеския катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски”, след което бе приет от Негово Светейшество в залата за гости на Синодната палата по установения от протокола ред.
Въпреки че следва древни традиции, Арменската църква не е в евхаристийно общение с Поместните църкви на Вселенското православие, от което отпада през 449 г. след печалния монофизитски събор в Ефес.
Това обаче не е накърнило топлите приятелски чувства между арменския и българския народ, които са прекрасен пример за човешко разбирателство и взаимопомощ. В трудни исторически моменти нашата страна е била втора родина за изстрадалите арменски преселници, както и днес тя е уютен дом за техните поколения - българските арменци.
През време на престоя му в България, на арменския католикос Карекин II ще бъде предоставена възможността да посети български църкви и манастири.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         ЦВ
      

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!