Житие

Житие на св. Василий Рязански


Божият угодник Василий, епископ Рязански, е живял във втората половина на ХIII в. Не са запазени никакви сведения за неговия произход, но в църковните песнопения се указва, че св. Василий още от младенческа възраст бил осветен Божи раб, че още от юношеството си се усъвършенствал нравствено и духовно, като със страх Божи побеждавал греховете в себе си и насаждал в душата си светостта.
Първите подвизи на благочестие извършил в Муром. Там той приел монашески лик. Когато било угодно на Божия Промисъл да бъде поставен за епископ на Муром-Рязанск, свети Василий вече сияел с великите подвизи на въздържанието, кротостта и смирението.
Ето какво се разказва за избирането на св. Василий за епископ в житието му: „След опустошаването на гр. Муром от неверниците, пристигнал от Киев благоговейният княз Георги Ярославич. Той обновил тамошната църква „Благовещение” и втория храм „Св. страстотерпци Борис и Глеб” и поставил за епископ предишния предстоятел на име Василий, праведен и благочестив мъж.”
Като приел високия сан на ариерейството, св. Василий с цялата ревност на истински пастир на Христовата Църква започнал да се труди по устройването на своето паство: събирал в едно стадо разпръснатите от варварското нашествие, укрепявал във вярата изнемогващите, утешавал съкрушените с твърдата надежда в милостта Божия, заблудените връщал в правия път. Чрез своите високодобродетелни подвизи св. Василий се показал добър пастир, мъдър и усърден, милостив и любвеобилен, незлобив и смирен, бдителен, непоколебим стълб на чистотата и целомъдрието, пример в молитвата и поста за своето стадо и в светоотеческите подвизи.
Тези високи подвизи и добродетели на светителя станали непоносими за врага на всяко добро - дявола. Той употребил цялата си сатанинска хитрост, за да възбуди в лекомислените жители на Муром подозрение в чистотата и целомъдрието на Божия светител. Дяволът, приел вид на блудница, често влизал и излизал от жилището на светителя, показвал се на народа през прозореца и успял в своите козни.
Веднъж болярите и народът тъкмо се събрали при св. Василий за вечерната служба и видели как девицата бяга нагоре по стълбите към светителя. В ръцете си носела ботуши.
Ето какво направил дяволът. Хората, като видели това, се възмутили и възроптали: „О, епископе, не ти подобава да прибираш в жилището си девица!” „Невинен съм, не съм извършил блудството, в което ме обвинявате.”
Народът пристъпил към саморазправа с Божия угодник. Не се побояли от сана му, не се засрамили от благолепието на побелелите му коси, поругали се над него и го изгонили от града. Намерили се и такива, които в безумието си крещели: „Ще го убием за тоя грях!” Тогава св. Василий започнал да ги моли: „Отци и братя! Дайте ми малко време, до третия час на деня.” Поразени от кротостта на светителя, хората се съгласили и се разотишли по домовете.
Невинният праведник цяла нощ със сълзи на очи се молил в съборния храм, посветен на Борис и Глеб; отслужил всенощно бдение, а на сутринта - литургия. После извършил молебен пред почитаната там икона на Божията Майка в храма „Благовещение”, взел иконата и като се предал на Божията воля, надявайки се на Божията Майка, тръгнал към р. Ок, за да остави завинаги Муром.
Народът му приготвил лодка, но св. Василий свалил мантията си, стъпил на нея с иконата на Божията Майка на ръце и носен от Божията сила, се понесъл срещу течението на реката като бурен вятър. Мантията му била като лек кораб, а Промисълът Божи и застъпничеството на Майката Божия - кормило.
Поразени от това чудо, всички граждани на Муром - стари и млади, със сълзи възпели: „О, свети владико Василие! Прости на грешните си раби; съгрешихме против тебе, отче, светий владико, не забравяй нас, твоите раби.” Но св. Василий изчезнал от погледа им. Ето така Бог оправдал невинността на праведника пред народа и посрамил козните на дявола, търсещ погибелта на народа.
Следобед св. Василий напуснал Муром, а същия ден преди вечерня бил пренесен в Рязан (стария), разстоянието между които е повече от 20 поприща.
Дивният Божи Промисъл по чудесен начин известил на жителите на Рязан за приближаването на светителя към града. Всички се били събрали в храма за вечерното богослужение. Когато дяконът в пълно облачение излязъл, за да възвести началото на службата, не могъл да произнесе нито дума. Народът го гледал с изумление. Най-после сякаш езикът му се развързал и неволно провъзгласил: „Не мога да започна, владиката пристигна, посрещайте го!”
Целият пастирски събор със светите кръстове, князът с болярите и народът побързали да излязат на брега на Ок, за да посрещнат богоявления светител.
Като го видели да плува върху мантията си с пречистия образ на Майката Божия, приели го с голяма радост.
Но било време не за радост, а за скърби. При един опустошителен варварски набег Рязан с всичките му храмове бил разрушен, а Божият Промисъл отправил св. Василий към друго място за пристанище и покой - днешния Рязан.
Преданието разказва, че св. Василий и тук пристигнал по Ок и Трубеж на своята чудодейна мантия със същата Муромска икона на Майката Божия. Основал нова епископия, а църквата „Борис и Глеб” оттогава станала катедрална.
Пастирското служение на св. Василий продължило само 10 години. Преживените от него огорчения, дела и грижи, скърби и печал при вида на страдащото под татарско иго паство, съкратили нелекия му живот. На 3.VII (стар стил) 1295 г. светителят Василий се преселил във вечната си обител. Тялото му било погребано в катедралата „Борис и Глеб”.
Светите му мощи били открити от Рязанския архиепископ Теодор и с подобаваща чест били пренесени в Успенския храм (сега „Рождество Христово”) на 10.VI.1609 г.
В 1636 г. над мощите на светителя била построена каменна гробница, над която поставили иконата на Божията Майка „Моление Василиево”.
А на мястото на откриването на св. мощи в Рязан сега се издига паметник. Рязанската църква винаги свято е почитала, почита и сега св. Василий като свой постоянен застъпник и покровител, бърз утешител и помощник в скърби и напасти.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Превод
А. НЕВСКА
            

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!