Амвон

Достойно ест


Достойно е наистина да те облажаваме, Богородице, присноблажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог.

Цялото Творение е едно непрестанно чудо и целият живот на човечеството от Адам до днес е преизпълнен с чудеса, повечето от които остават невидими за нашия помрачен изгнанически взор. Видимите Божии чудеса се дават на нас, падналите човеци, за наше въздигане чрез разкриване на частици от безкрайното всемогъщество, безкрайната красота и милост на Бога.
Така е и с чудото, което Църквата чества на 11 юни. То е свързано с песнопението „Достойно ест”, изпято преди хиляда години от ангела (може би архангел Гавриил) на един послушник в скромна светогорска келия, която в чест на събитието била наречена със същото име. Иконата, пред която станало чудото, впоследствие е била пренесена в главния храм „Протатон” в столицата на Св. Гора, градчето Карея, където се намира и досега. Всяка година на празничната дата в Карея се провежда литийно шествие с тази чудотворна икона. А за наша чест прославената келия „Достойно ест” от незапомнени времена се обитава от български монаси, сред които и великият духовник йеросхимонах Йоан Достоински.
Всеки път, когато в най-съкровените мигове на св. Литургия прозвучи това прекрасно песнопение във възхвала на св. Богородица, то ни въздига не само с простото величие на словата си, не само с божествената красота на музиката, но и със спомена за чудесата: чудото с ангела, чудотворната икона на истинската Богородица, непрестанното видимо чудо, което е самата Св. Гора Атонска - избраната градина на по-чтимата от херувимите и несравнено по-славната от серафимите.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
                     

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!