Новини

Официална архиерейска делегация в Рим


С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим официална делегация на Българската православна църква посети гр. Рим по повод тържествата в чест на Празника на Българската просвета и култура в периода от 22 до 27 май т.г.
Друг значим повод за посещението беше и освещаването за литургична употреба от православната българска община в Рим на предоставения от папа Йоан Павел II храм „Св. Викентий и Анастасий” на площад „Фонтана ди Треви” в Рим.
В състава на представителната църковна делегация влизаха Техни Високопреосвещенства Врачански митрополит Калиник, Видински митрополит Дометиан, Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, Великотърновски митрополит Григорий, Ловчански митрополит Гавриил, Негово Високопреподобие архимандрит Тихон, протосингел на Западно- и Средноевропейската митрополия, Негово Високоблагоговейнство иконом Мина Минчев и гл. ас. д-р Александър Омарчевски.
На 24 май, събота, в храм „Св. Викентий и Анастасий” беше отслужен тържествен молебен и извършено освещаване на икони и богослужебна утвар за литургично ползване от българската православна община в Рим, в присъствието на официалната държавна делегация, водена от министър-председателя Симеон Сакскобургготски, която дари царските икони за подвижния иконостас. Присъстваха и кардинал Валтер Каспер, монсиньор Рино Фисикела, ректор на Папския Латерански университет, и католическото храмово духовенство. На следващия ден, 25 май (неделя), Техни Високопреосвещенства митрополитите Кирил, Симеон, Гавриил, архимандрит Тихон, иконом Мина Минчев и дякон Иван Иванов отслужиха в храма архиерейска света Литургия за българската църковна община.
На 24 май следобед в базиликата „Сан Клементе” беше отслужен тържествен молебен на гроба на св. Константин-Кирил Философ. Официални гости бяха членовете на държавната делегация, високопоставени представители на Римската курия, посланиците на Република България в Италия и Ватикана, много българи, живеещи или учещи в Рим. В същия ден в градините на Ватикана беше открит дареният от България възпоменателен паметник.
По време на визитата си в Рим официалната църковна делегация проведе и редица срещи с висши представители на Римската курия, в които бяха дискутирани различни аспекти на двустранните отношения. Сред тях следва да се отбележат срещите с кардинал Валтер Каспер, председател на папския съвет за насърчаване на християнското единство и с кардинал Фицджералд, председател на папския съвет за междурелигиозен диалог. Полезни бяха и срещите с ректорите на Папския Латерански университет и на Папския институт за Изтока, на които бяха дискутирани и възможностите за бъдещо сътрудничество в областта на висшето образование.
Църковната делегация посети официалния прием в българското посолство в Италия, даден от г-н посланик Никола Калудов по повод Празника на българската култура и славянската писменост, в който участие взе и държавната делегация. Официални приеми за църковната делегация бяха дадени още и от кардинал Валтер Каспер и от посланика ни при Ватикана доц. Владимир Градев. На последния, с укази на г-н Президента на Република България Георги Първанов, посланик Градев награди с орден „Стара планина” кардиналите Каспер и Дауд, както и монсиньор Бокардо за принос в задълбочаването на отношенията между България и Ватикана.
На 26 май, понеделник, делегацията бе приета от папа Йоан Павел II във Ватикана. Тук слово произнесе Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Калиник. В него той благодари за приема и изрази радостта си, че вече и православните българи в Рим имат свое място за молитва. Потвърдено беше и желанието на Българската православна църква и занапред църковна делегация ежегодно да може да посещава гроба на св. Константин-Кирил Философ и молебно да чества празника на светите братя, просветители на славянството.
В рамките на посещението делегацията посети най-забележителните храмове на Рим: базиликите „Сан Пиетро”, „Сан Джовани ин Латерано”, „Сан Паоло Фуори ле Мура”, „Санта Мария Маджоре”, „Санта Сабина”, храмовете „Санта Мария ин Космедин”, „Санта Праседе”, „Сикстинската капела”, Катакомбите на св. Прискила, религиозната община „Санто Еджидио”, Колизеума и др. забележителности на Рим.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Гл. ас. д-р Александър ОМАРЧЕВСКИ

           

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!