Есе

Божият промислителен план


Ако приближим твърде близо една чудесна картина до своите очи, то ще различим единствено размазани цветове и контури.
Често ние гледаме по подобен начин нашия живот - така сме вперили поглед в нас самите и нашата работа, че просто не виждаме „по-голямата картина” на живота и ролята, която ни е определена в нея. Но ако отстъпим само няколко крачки назад, картината ще се изясни, а с още някоя стъпка назад - тя ще блесне пред нас в пълнота и блясък. Така изглежда за нас и Тялото Христово. Извън от нашия малък свят се работи в огромни мащаби непрестанно и ако отклоним поглед от своя микрокосмос, бихме могли да уловим поне частица от всичко онова, що Бог твори чрез света и да разберем своето място във Великия Негов План.
Времето, невъзможните ситуации, неспособност, неразбиране, пространството не ограничават Бога. Той вижда пълната картина на живота, времето и историята; вместо океан от 6 милиарда лица, Той вижда всекиго от нас, хората, индивидуално, всеки дребен дори детайл от нашите животи е познат за Него, чак до броя на космите по главите ни. Предназначението, което Той е предвидил за нас, е лично... и работата, която трябва да извършим, е важна за Божия Промислителен План. Той вижда всеки едного от нас като личност със специална богодарувана задача и предназначение.
Ние не сме сътворени еднакви „по калъп”, но имаме палитра от способности, индивидуалности, възможности, опит, таланти и т. н. Господ ни е създал в богато разнообразие. Ние не сме клонинги, но сме създадени уникални, всеки един отразява различни страни на Божията Личност. „Господи... Ти знаеш, кога сядам и кога ставам; Ти отдалеч разбираш моите помисли... в Твоите книги са записани всичките назначени за мене дни, когато нито един от тях още не съществуваше” (Пс. 138:1,2,16). „Защото само Аз зная намеренията, които имам за вас, казва Господ, намерения за добро, а не за зло, за да ви дам бъднина и надежда” (Йерем. 29:11).
„Защото Негово творение сме ние, създадени в Христа Иисуса за добри дела, що Бог е предназначил да вършим” (Еф. 2:10).


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Йеродякон ПЕТЪР (Граматиков)          

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!