Новини

Духовни срещи на българския премиер по време на официалното му посещение в Русия


На 4 юни в рамките на официалното посещение в Русия българският министър-председател Симеон Сакскобургготски посети най-голямата светиня на руската страна - Свето-Троицката Сергиева лавра.
В манастира, основан от преп. Сергий, игумен Радонежки и всеруски Чудотворец, се стича богомолен народ от цяла Русия, посещават го държавни глави и официални делегации. Игумен на лаврата е самият Руски патриарх, който често посещава манастира. От 1814 г. в Троице-Сергиевата лавра се помещават Московската духовна академия и семинария, основани още през 1685 г. Тук са изложени за поклонение св. мощи на преп. Сергий, на неговия ученик преп. Никон, на преп. Максим Грек, нетленните мощи на наскоро канонизираните Московски и Коломенски митрополити Филарет (Дроздов) (†1867 г.), Инокентий (Вениаминов) (†1881 г.) и Макарий (Невски) (†1925 г.). Тук са погребани Светейшите патриарси Алексий I (†1970) и Пимен (†1990).
Негово Величество беше посрещнат пред Зелените порти на лаврата от викария на Руския патриарх Негово Високопреосвещенство Верейски архиепископ Евгений, ректор на Московската духовна академия и семинария, председател на Учебния комитет на Св. Синод на Руската православна църква, духовници от 80-членното манастирско братство. При влизането на официалната делегация хорът на семинарията запя пасхалния тропар „Христос воскресе”, забиха камбаните на храма „Св. Дух”. В краткото приветствие архиепископ Евгений изтъкна, че българският министър-председател е единственият от 1917 г. православен глава на правителство, който бива посрещнат с камбанен звън. Българският гост каза, че се е изпълнило неговото голямо желание - да посети и да се поклони в най-голямата руска светиня. Оттук започна и запознаването със светините на лаврата. Министър-председателят влезе в най-старата каменна църква „Св. Троица”, където се поклони пред св. мощи на преп. Сергий. Веднага след това премина в Никоновската църква, където в златна рака се съхраняват мощите на преп. Никон и дясната ръка от св. мощи на св. архидякон и първомъченик Стефан. На това място се е намирала килията на св. Сергий, в която на преподобния се е явила Пресвета Богородица. Официалната българска делегация посети също така Трапезния храм и най-големия храм в лаврата - Успенската църква, построена от цар Иван IV Грозни. Високият гост запали свещи и се отправи към сградата на академията, където се помещава академичният храм „Покров на Пресвета Богородица”. Делегацията посети и залите на Църковно-археологическия кабинет, където са експонирани безценните предмети, останали от преп. Сергий - потир и дискоси; множество старинни икони, спасени от унищожение при масовото закриване и разрушаване на храмове в Москва през 20-те и 30-те години на XX век; архивни документи, свързани с живота на Светейшия патриарх Алексий I (1944-1970), който е основен дарител тук; произведения на изкуството. В края на посещението в чест на българската делегация бе даден обяд. Тръгвайки си, българският министър-председател изрази съжаление, че не може да остане по-дълго, за да се потопи изцяло в духовната атмосфера на лаврата.
По-късно той бе приет от Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Алексий II. Между двамата се състоя разговор в Свято- Даниловския манастир.
Бе засегнат въпросът за продължаващия все още разкол в БПЦ, като бе изразена надеждата, че той ще бъде преодолян. „Вече много години се занимавам с проблема на църковния разкол, но за съжаление той е твърде политизиран”, уточни българският премиер.
Патриарх Алексий II изрази своето особено уважение към високия гост, като глава на царско семейство, принудено „за времето си завинаги да напусне родината, но винаги живяло с грижата към нея”. Факта, че цар Симеон II бе избран за министър-председател, патриархът счете за добър признак на промяна в съзнанието на българския народ.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         ЦВ          

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!