Църква и медии

Адът като "лайф-стайл"


Средната класа у нас е крайно изтъняла, но все пак я има и тя съответно дава своите млади поколения - със собствени интереси, стил на поведение, мечти и очаквания от живота. Младите хора сега са с огромен потенциал в общуването помежду си, с по-позитивна нагласа и по-подготвени за предизвикателствата на съвременния живот.
Затова пазарът се насити с доста списания, отговарящи на техните потребности, формиращи интересите им, даващи „тон” в поведението и общуването.
Това са така наречените списания „лайф-стайл”, което ще рече: стил, начин на живот. Първото беше „Егоист” и заглавието му не е само закачка, но и сериозна заявка за позициите на читателската публика. После се появиха и други: „Клуб М” (в по-новия му вариант), „Фанзин” (за тийнейджъри между 15 и 18), напоследък и твърде луксозното „№1”. Има и други, които в целостта си обрисуват житейския стил, а също и вътрешния свят на онези две-три поколения, които поемат в ръцете си близкото ни бъдеще и носят чертите на новия облик на българина.
Картината не е само оптимистична. Всъщност, духовно погледнато, тя е направо страшна. Хлад, поквара и егоизъм са част от качествата, които се издигат в култ. Пропагандата на „свободния секс” се превръща в свободна порнография. А атеизмът в някои от тези издания направо е заменен със сатанинска идеология. Черната магия се счита за „шик” и даже понякога елегантно влияе върху модата...
Изобщо, със срам установяваме, че животът ни става една твърде реалистична илюстрация на св. Павловите думи: „Знай, че в последните дни ще настанат усилни времена. Защото човеците ще бъдат самолюбци, сребролюбци, самохвалци, горделиви, хулници, към родители непокорни, неблагодарни, нечестиви, недружелюбни, непримирими, клеветници, невъздържани, неукротими, недобролюбци, предатели, безочливи, надути, повече сластолюбци, нежели боголюбци, които наглед имат благочестие, но от силата му са се отрекли. И от такива се отвръщай!” (2 Тим. 3:1-5).

Ето какво се случи съвсем наскоро
Млада репортерка към едно от тези списания - няма да цитираме заглавието му - дойде в редакцията на „Църковен вестник” със странно запитване. Момичето подготвяше забавни четива за ваканционния брой. В тази връзка живо я интересуваше „за кои удоволствия, които ще си доставяме през лятото, какви точно съответни мъчения ни очакват в ада”. И добави, че в един сайт прочела как там пускали на грешниците жаби и гущери, но това не било достатъчно. Трябвало нещо още по-забавно.
Не се развеселихме от тези въпроси. Отговорихме й, че по темата можем да бъдем единствено и само сериозни и че чувството за хумор в случая е неуместно. Тя пожела да ни изслуша при това условие и ние й предадохме накратко светоотеческото учение за живота след смъртта. Не очакваше всичко да е толкова сложно и едновременно скучно, в смисъл на лишено от наивизъм в картинки.
И ние на свой ред останахме изненадани - от каменното й лице, издаващо пълна апатия към сериозната страна на въпроса. Поинтересувахме се все пак защо точно адът я вълнува, а не раят, например. Получихме обезсърчителен отговор: „Там просто е по-интересно, случват се повече неща - поv става за летен брой”!
Единственото, което успяхме да кажем, беше: „Слава Богу, че това момиче, още дете, не осъзнава какво говори!” Или поне се надявахме да е така.
Същото се надяваме и за читателската публика, превърнала страшната истина за ада в повод за забавление, в „лайф-стайл”.
По думите на младата журналистка „те” са съвсем други и различни хора, изискващи от родителите си, от обществото и даже от Църквата (въпреки че сами питат за мнението й) единствено това - да бъдат оставени на мира да живеят „собствения си живот”.
Лошото е, че не можем да изискваме същото и от смъртта.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Благовест Ангелов            

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!