И рече старецът...

Понасянето на страдания - пътят на нашето време


Игумен Никон (Воробев), 1894-1963, получава пострижение и свещеническо ръкоположение през 1931-1932 г. Преследван е от съветската власт и заточен в Сибир. От 1948 г. до края на живота си служи в гр. Гжатск. Оставил безценно наследство - писма до духовните му чеда, откъс от които предоставяме на вниманието ви.

Бог е установил закон - по-непоклатим и от небето и земята, според който трябва да претърпим много страдания, за да влезем в Царството Божие. Достигнали сме до такъв период от живота на човечеството, когато безропотното понасяне на страданията с вяра в Бога, уповавайки се на Неговото милосърдие, е единственият начин да постигнем спасение.
Днес няма други пътища за нас освен един-единствен: понасянето на страдания.
Любовта Божия желае нашето спасение и няма да допусне страдания, надвишаващи нашите сили без това да е крайно необходимо.
От теб Господ очаква съвсем малко: вярвай в Бога и търпи малките страдания, които са напълно по силите ти (Господ добре познава твоите сили). Търпи и не роптай! А ако възроптаеш, то покай се, и Той ще ти прости.
Светите Божии угодници ни разясняват, че в последните времена няма да има никакви лични подвизи у търсещите Царството Божие. Ще се спасяват само с претърпяване на страдания и болести, защото в хората няма да има смирение, а без смирение подвизите ще донесат повече вреда, отколкото полза, могат дори да погубят човека, тъй като неволно предизвикват високомерие в подвизаващите се и пораждат прелест.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
                     

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!