Нови книги

Ново помагало по религия


На 20 май в салона на ЦДГ „Магнолия” в столичната община „Средец” беше представянето на „Помагало за обучение по религия в детските градини”. Гости на тържеството бяха заместник-кметът на Столична голяма община г-н Петър Станков, проф. д-р Иван Денев, преподаватели в БФ на СУ „Св. Климент Охридски”, директори на детски градини, богослови и преподаватели.
Автори на това ценно помагало са протойерей Захари Дечев, енорийски свещеник в бургаския катедрален храм „Св. Кирил и Методий” и преподавател в Бургаския свободен университет по методика на преподаването в предучилищна детска възраст, г-жа Стефка Стефанова и г-жа Майя Миленова - директорки на детски градини в столицата. Рецензент на изданието е проф. Денев - преподавател по педагогика в Богословския факултет.
Авторът о. Захари и научният рецензент представиха помагалото и изтъкнаха нуждата от религиозно обучение на децата. Кметът г-н Станчев поздрави авторския колектив и приветства като похвално начинанието на ръководството на 77 ЦДГ, в която децата вече три години изучават вероучение.
Пособието е предназначено за директори и учители в детските градини, преподаватели по религия, студенти по богословие и педагогика, родители и всички, които се интересуват от проблемите на православното религиозно възпитание и образование на децата от предучилищна възраст. То предлага програма за работа с децата в предучилищна възраст, съобразена с възрастовите особености на децата и спецификата на религиозното образование. Включени са теми от Свещеното Писание на Стария и Новия Завет, агиография, християнска нравственост, църковните празници и традиции.
Необходимостта от такова пособие се чувства отдавна. Религиозното образование навлезе в детските градини още през 1997 г. Помагала нямаше, разчиташе се единствено на усилията и находчивостта на самите преподаватели. В програмата на всички детски градини в страната е залегнало запознаването и отбелязването на редица християнски празници. Помагалото по религия може да даде на детските учители необходимите познания за техния библейски смисъл и основания.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Александра Карамихалева            

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!