Новини

Празник на гр. Ловеч


На 11 май по традиция се чества празникът на град Ловеч. В града е написана мелодията на химна „Върви народе възродени”, дълги години са се провеждали т. нар. „Люлякови тържества” през месец май. Това е послужило като повод от 1992 г. градската общественост на Ловеч да избере за празник на града 11 май, деня на светите братя Кирил и Методий.
Тази година празникът започна с тържествено богослужение в катедралния храм „Света Троица” в Ловеч. Предстои да бъде изграден нов катедрален храм, посветен на светите братя. Литургията отслужи Ловчанският митрополит Гавриил заедно с госта от Русия за честванията на юбилея на Българската патриаршия Волоколамския и Юревски митрополит Питирим и храмовото духовенство. Слово за празника и честванията на юбилея на Патриаршията произнесе митрополит Питирим.
Кметът на града награди с почетни грамоти и медали митрополит Питирим и консула на Руската федерация в гр. Русе Михаил Рева.
От храма хората се отправиха към центъра на града, където посрещнаха президента на страната Георги Първанов. Тържеството продължи на централния площад на града с танцова и музикална програма на ловешки и гостуващи състави.
Приветствия към гражданите произнесоха: кметът на града Пламен Еврев, президентът Г. Първанов, митрополит Гавриил, митрополит Питирим и други чуждестранни гости.
Официалните гости, придружавани от кмета, посетиха градската картинна галерия. Празникът завърши с прием, даден от любезните домакини.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         ЦВ          

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!