Поклоннически пътувания

Светлата седмица в Родопите


Група възпитаници от Софийската духовна семинария и Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” за шести пореден път споделиха радостта на Възкресението Христово с християните от някои градове в Източните Родопи. Участваха в богослуженията, изнасяха проповеди, дариха книги и икони. Организатор на пътуването е Емилиян Погончев от ПХД „Св. Евтимий - Патриарх Търновски” с подкрепата на Балканския православен младежки съюз и приемащите църковни настоятелстваСветли понеделник, Гергьовден.
Храмът „Св. вмчк Георги Победоносец” в Рудозем е храм-паметник. Вече втора година християните тук посрещат празника със свой енорийски свещеник - о. Антон. Тази година празникът бе ознаменуван и от посещението на групата богослови, които изпълниха малкия храм с красиво източноцърковно пеене, изнесоха проповед за боговдъхновения живот на св. Георги и дариха негова икона.
Пасхалната радост сближи домакини и гости, които споделиха общата празнична трапеза. След това о. Антон разказа историята на храма.
Той е единствен в града. Строен е за по-малко от година и осветен през 1926 г. по инициатива на военното министерство, в памет на саможертвата на воVините, паднали в боевете по този край през Балканската война. Братската могила се е намирала от източната му страна, до олтара. По-късно костите са пренесени в Мемориалния комплекс на падналите воVини през 1912-1913 г. В храма е поставена мраморна плоча с имената на загиналите. Храмът се нуждае от основен ремонт, въпреки че грижовната ръка на настоятелството се чувства на всяка крачка, дори още от новата камбанария. Накоро при ремонтни работи около олтара в градината неочаквано са намерени още кости и части от войнишко снаряжение: токи, копчета, манерка и др. За да не остане непочитана тази братска могила, има предложение да се отбележи мястото с мраморна плоча, копие на тази в храма.


Светли вторник, Св. цар Борис, Момчилград
Единственият православен храм тук носи името на светия благоверен цар Борис-Михаил Покръстител. Макар и много намаляла в последните години, поради изселването на младите хора, енорията посреща храмовия празник винаги тържествено. Св. Литургия отслужи специално поканеният за празника от гр. Ардино свещеник Марин Вълков. В светата Литургия взеха участие младежите от семинарията и вокална група от девойки, възпитанички на градския център за култура и изкуство, които огласиха благолепния храм.
Той е строен през 1937 г. от българи, прокудени от Беломорска Тракия. Иконостасът, владишкият трон, амвонът и двата високи аналоя са украсени с пищна старинна дърворезба.
Тази година храмовият празник съвпадна с третия ден на Великден. С усилията на предстоятеля му о. Карамфил, църковното настоятелство и енориашите храмът посрещна Възкресението с новоизписана олтарна апсида, ограда на църковния двор, обновен и лакиран под.
След многолетието и радостния звън на камбаните на общата трапеза бяха поканени и представители от кметството и обществеността на града, повечето от които са мюсюлмани. Гостите топло поздравиха празнуващите и заедно с гайдата и тамбурата на майсторите свирачи всички пяха за красотата на родния край. Трапезата наистина се превърна в трапеза на любовта, според заръките на Иисус Христос.


Светла сряда, Кърджали
Централният храм „Св. Георги” посрещна тази година Христовото Възкресение с позлата на двете високи кубета. „Шапките” от неръждаема стомана са изработени в Момчилград и тежат 2 тона. Повърхността им е покрита с титанов слой, който блести като злато, но е много по-устойчив на атмосферните влияния.


Светли четвъртък, Златоград
Светата Литургия, отслужена от предстоятеля на храм „Св. Георги Победоносец”, при сладкогласното пеене на групата пътуващи семинаристи и богослови, укрепи духа на гостоприемните родопчани. Гостите дариха на храма им книги с богословска тематика.


Светли петък, Св. Богородица - Живоприемни източник, Мадан
Храмът „Св. Георги Победоносец” е построен през 1998 година и е символ на силната вяра на християните в този край, населен предимно с изповядващи исляма българи. Около 1000 са православните тук, но за Гергьовден и мюсюлманите даряват щедро храма. Тази година само дарените животни са 18 - единадесет за курбана, две за детската градина, две за болницата, едно за храма в Рудозем, две за Кръстова гора. През годината настоятелството е събрало дарения на стойност около 9000 лева, с които е съградена нова чешма, помощни постройки около храма и е уредена празничната трапеза на Гергьовден.


Светла събота, Свети Кирил и Методий, Ардино
По решение на настоятелството на храм „Св. Архангел Михаил” денят на светите братя тази година се превърна в празник за християните в града, които са не повече от 150. Участието на групата семинаристи и богослови в св. Литургия накара всички да съпреживеят отново възкресенската радост. С интерес беше изслушано словото, подготвено от Емилиян Погончев за делото на светите братя. Старинният храм не е имал свещеник близо 60 години, затова настоятелството смята за голям успех идването на отец Марин Вълков (23 г.) преди по-малко от две години. Той учи богословие, но не щади сили, за да обучи свои помощници в църковното пеене, за да има редовно служби в храма.
Сълзи имаше в очите на домакините и гостите на раздяла, когато всички запяха: „Христос воскресе из мертвих...”


Томина неделя, Девин
Още от вечернята на Томина неделя църквата „Св. Иван Рилски” се изпълни с народ - девинци вече добре познаваха и очакваха с радост групата певци. „Добре дошли. Радваме се, че дойдохте да се помолим заедно!” - с тези думи предстоятелят на храма о. Тодор Веселинов посрещна гостите. Почувствали се като у дома, те сърцато запяха и тропарът на св. Иван Рилски огласи храма.
Преди година с дарения и доброволен труд е завършена пристройка към църквата, с кухня и просторна зала, в която се помещава неделното училище. Там след неделната св. Литургия се състоя среща-разговор на тема „Спасителният кораб на Църквата”. Бяха споделени мисли за вярата, требите и тайнствата, необходимостта от редовно причастяване, работата при наличие на протестантски проповедник в града и др.
В близката околност на Девин са възобновени и добре поддържани два параклиса - „Св. Георги” и „Св. Дух”.
Поклонническото пътуване на семинаристи и богослови завърши в понеделник. Отец Тодор Веселинов отслужи в с. Михалково св. Литургия и благослови гостите за път. Вкусът на родопските специалитети на презвитера Мария ще се помни дълго ведно с топлото чувство на благодарност към родопчани и благоговение от срещата с корените на българската вяра.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Румяна Бошнакова            

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!