Актуално интервю

Енорийският център "Възнесение Христово" в БургасОтец Захари Дечев е енорийски свещеник в катедралния храм на Бургас „Св. Кирил и Методий” и председател на енорийския център „Възнесение Господне”. Воден от желанието си да продължи просветителското дело на патроните на храма, в който служи, той и неговите събратя свещеници се захващат с нелеката задача да образоват религиозно и да приобщят към вярата и живота на енорията своите съграждани. Вдъхновен от активната дейност на енорийските центрове към Руската православна църква, о. Захари прилага техния опит, с който се запознал по време на специализирани семинари. Той с въодушевление разказва за изминатия път, за намеренията им, за нуждата от религиозна просвета и въцърковяване, за енориашите си.
В брой 18 от септември 2001 г. „Църковен вестник” публикува известие за една инициатива на бургаското духовенство. В него се споменава и за изразеното от протойерей Захари Дечев намерение на свещениците от катедралния храм „Св. Кирил и Методий”, да създадат духовно-просветен център към храма. Само няколко месеца по-късно енорийският център „Възнесение Христово” е вече факт.

- Отец Захари, към коя част от обществото ни най-напред трябва да насочи своите усилия Българската православна църква?
- Първостепенна задача е работата със семействата. Оттам започва всичко. Няма ли човек добро стабилно семейство, където да намира подкрепа за своите начинания, трудно може да се реализира като пълноценна личност. Семейството трябва да е оазис на спокойствие и сигурност, извор, от който членовете му черпят сили и вдъхновение, за да напредват по пътя на духовното израстване.
- В какво се изразява работата ви със семействата?
- Работи се в две направления: 1. подпомагане изграждането на пълноценни отношения между съпрузите на основата на християнската безусловна любов и 2. възпитанието на децата в духа на християнските ценности и морал, което полага здрава основа за тяхното изграждане като личности.
- Индивидуално ли подхождате към всяко семейство?
- Индивидуалната работа е само в рамките на тайнството изповед, където свещеникът дава напътствия за съпружеския живот. Освен това провеждаме лекции, беседи, стараем се да включим цялото семейство в енорийския живот, за да имат те една вяра, един мироглед, еднакви духовни ценности и цели - на тази основа да изградят помежду си отношения на взаимна любов, взаимопомощ и уважение за цял живот.
- Отскоро към енорийския център заработи програмата „Живот”. Какви са нейните цели? Разкажете нещо за работата ви в това направление.
- Целта е да се предотвратят абортите, които са тежък смъртен грях, най-грубо посегателство върху един невинен човешки живот. Ангажирали сме лекари от нашата енория, които да изнасят медико-просветни лекции за развитието на плода, методите за извършване на аборт, какво става с абортираните деца... Ние пък, свещениците, запознаваме хората с богословската страна на проблема. Издаваме и просветни брошури.
- Важна част от дейността на енорийския център е работата с деца. Колко групи имате сега?
- Шест: забавачка за най-малките, за деца в предучилищна възраст, първокласници, III и IV клас, V и VI клас, VII и VIII клас. В неделното ни училище идват между 90 и 120 деца.
- Към неделното училище имате и детска работилница. С какво се занимават децата там?
- Изработват икони, кръстчета, свещници, от керамика, усвояват стъклопис, изписват великденски яйца, правят великденска украса... Търсим нови интересни форми за работа. Приложната работа се приема много добре от децата наред с вероучението. Предстои в най-скоро време да направим благотворителна изложба с предметите, изработени в ателието. Плануваме да направим и театрална школа и детски църковен хор, вече сме ангажирали музикален педагог.
- В работата на енорийския център са включени и занимания по православно краезнание. По каква програма се провеждат те?
- Програмата е авторска, съвместно дело на краеведа доцент д-р Вида Буковина, историка г-жа Милка Бихлюмова, участвам и аз в качеството си на богослов. Това е пръв опит в България да се изучи историята на православието в конкретен район.
- Какво е участието на децата в това начинание?
- Програмата е насочена към по-големи деца - групата е от 21 деветокласници. Провеждаме поклоннически пътувания, по време на които децата изпълняват конкретни задачи. Например това лято ще направим проучване на с. Кирово и района, община Средец. Местните хора ще приютят децата по домовете си, храната ще осигурим ние. Едни деца ще рисуват различни забележителности, други ще изследват фолклора, наименованията, историята, различни предания. Накрая ще съберем материала, ще го обработим, ще направим обобщения, изводи и ще ги огласим.
- Отец Захари, каква е формулата за успеха на дейността в енорийските центрове?
- Екипна работа във всяко от направленията. От изключителна важност е ролята на свещениците, те трябва да са инициаторите, генераторите и главните координатори на енорийския живот. Разчитаме много на представителите на интелигенцията. Те със своите знания и професионални умения могат да са от голяма полза за всички в енорията. Сътрудничим си с преподаватели и специалисти в различни области, доброто сътрудничество с медиите в града ни помага много. Впрочем всеки член на тялото Христово има свои дарования от Бога и може да допринесе с нещо за всеобщото благо и спасение. Стига да иска. В Божието име сме се събрали и сме обединили усилията си и няма как да не успеем, защото „където са двама или трима събрани в Мое име и Аз съм посред тях”, казва Господ.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Разговора води
Александра КАРАМИХАЛЕВА
            

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!