Документи

Патриаршеско и Синодално пасхално послание


Възлюбени чеда на светата ни Църква,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Всяко християнско сърце тупти с вълнение, щом чуе радостните звуци на великденските камбани, които възвестяват Възкресението на Господа нашего Иисуса Христа. Мелодичните пасхални песнопения се разнасят из Божия храм. В тях се събужда неописуем копнеж и благодатна сила за възкресение, живот, радост и блаженство.
Няма по-високо, по-ценно и по-красиво благо от живота. В голготската жертва на Господа Иисуса Христа, Сина Божий, са си дали решителна среща животът и смъртта. Във Възкресението Му животът сразил смъртта и тя изгубила своята власт. Векове преди тая дивна Пасхална нощ боговдъхновеният прозорливец св. пророк Осия предвидял тази преславна победа и възкликнал в пасхален изблик на чувства: „Де ти е, смърте, жилото? Де ти е, аде, победата?” (Ос. 13:14).
Няма по-радостно събитие в Църквата от Великденската нощ. Тя сияе с ослепителната си светлина по-лъчезарно от всеки най-ясен слънчев ден. Нейната радостна вест озарява със смисъл всички дни на помраченото от греха човечество. Бог запали в мрака Своята светлина „и светлината в мрака свети, и мракът я не обзе” (Йоан 1:5). „Сега всичко се изпълни със светлина: небето и земята, и преизподнята!” (Из Пасхалния канон)
Необозрими са, братя и сестри, даровете на светлото Христово Възкресение! Те обхващат и земята и небето, и времето, и вечността. Тия изобилни, всерадостни и богати плодове на Христовото Възкресение има предвид вдъхновеният църковен химнописец, който призовава цялата вселена към всеобщо ликуване: „Небесата достойно да се веселят, земята да се радва! Да празнува целият свят - видимият и невидимият! Защото Христос възкръсна - вечно веселие!”
Както за земната Пасха ние се подготвяме с поста и духовните подвизи на светата Четиридесетница, тъй и за небесната Пасха трябва да се готвим с подвизите на целия си земен живот. Нека последваме светлите внушения на пасхалните химни: „Да очистим чувствата си и ще видим в непристъпната светлина на Възкресението сияещия Христос!” (Из Пасхалния канон)
Да се радваме, братя и сестри! Да няма днес нито един между нас, който да остане чужд на великденската радост! Скръбта по Бога е спасителна (2 Кор. 7:10). Но тя бе уместна през светата Четиридесетница. Сега настана време за радост и ликуване във Възкръсналия Господ. В тая радост изгряват най-спасителните чувства в душата на човека, защото радостта пред Господа е подкрепа за нас (Неем. 8:10). Нека всеки запее с Псалмопевеца: „Моята душа ще се радва в Господа, ще се весели за спасението от Него” (Пс. 34:9).
Озарени от благодатната светлина на Христовото Възкресение, да вървим уверено по пътя на живота, мъжествено да отбиваме пристъпите на унинието и отчаянието, да устремяваме сърцата си към Горния Йерусалим, където блести с непомръкващо сияние възкръсналият и прославен Христос, за да участваме и в светлата радост на Царството Божие.
Отечески честитим празника на Христовото Възкресение и поздравяваме всички вас, обични наши духовни чеда и скъпи сънародници далеч от родината. Молитвено отправяме пасхално благословение за всички човеци по цялото земно лице, които жадуват за мир, справедливост и щастлив живот.
Запалените свещици на радостта от негаснещата Христова светлина ние отнасяме по домовете си, та радост и мир да грейнат в тях, съгласно поздрава на Възкръсналия Христос: „Радвайте се!” (Мат. 28:9) „Мир вам!” (Йоан 20:19). Този божествен благослов нека бъде драгоценно достояние на всички народи, за да прославят името Господне чрез „тих и мирен живот, в пълно благочестие и чистота” (1 Тим. 2:2).
Благодатта на Възкръсналия Господ и наш Спасител да ви озари с лъчите на правдата, радостта и мира и изпълни домовете ви с празнично тържество и духовно веселие!


ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!


ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД
МАКСИМ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ


ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:
Врачански митрополит КАЛИНИК
Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ
Пловдивски митрополит АРСЕНИЙ
Видински митрополит ДОМЕТИАН
Варненски и Великопреславски
митрополит КИРИЛ
Американски, Канадски и Австралийски митрополит ЙОСИФ
Западно- и Средноевропейски
митрополит СИМЕОН
Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ
Русенски митрополит НЕОФИТ, наместник
на възстановения Доростолски
митрополитски престол
Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ
Плевенски митрополит ИГНАТИЙ
Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН
Ловчански митрополит ГАВРИИЛ


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
                     

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!