Новини

Конференция "България и Православието"


На 13 и 14 май в зала 3-1 на Националния дворец на културата по инициатива на сдружение „Св. Пимен Зографски” и фондация „Св. княз Борис” ще се проведе конференция на тема „България и Православието”, посветена на 50-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия. Форумът ще представи и обсъди актуални въпроси от живота на Църквата ни в контекста на хилядолетната й история.
Изявата ще се състои от 4 сесии:
I сесия (13 май от 10 до 13 ч.) на тема „Българската патриаршия - традиция и съвременност”. Ще бъдат разгледани както аспекти на историческата приемственост на Българската патриаршия от нейното основаване до наши дни, така и въпроси на образа на Църквата и днешното й място в общественото съзнание.
II сесия (13 май от 14 до 18 ч.) на тема „Църквата и образованието”, посветена на 100-годишнината на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски” и 80-годишнината на Богословския факултет на Софийския университет. Наред с честването на тези наши водещи православни богословски училища ще бъдат обсъдени проблеми на връзката между Църквата и образованието - както в училищата, така и в извънучилищните форми.
Същия ден от 18,30 часа пак там ще се проведе премиерата на книгата на Георги Тодоров „България, Православието, историята”.
III сесия (14 май от 10 до 13 ч.) на тема „Сердикийският събор и раннохристиянското наследство на България”, посветена на 1660-годишнината на Сердикийския събор. Ще бъде представен най-важният християнски форум, който се е провел по нашите земи - в Сердика през 343 г. - а също и други раннохристиянски събития и личности, свързани с духовното наследство по нашите земи.
IV сесия (14 май от 14 до 18 ч.) на тема „Храмове, светини, икони, поклонничество”, посветена на 150-годишнината от кончината на иконописците Йоаникий папа Витанов от Трявна и Захарий Христов Зограф от Самоков.
Всяка сесия ще представи по няколко доклада, след което ще има дискусии по обсъдените въпроси.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         От организаторите       

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!