Документи

Изявление на Св. Синод на Българската православна църква по повод войната в Ирак


С голяма тревога и болезнени изживявания българската църковна общественост следи хода на военните действия в Ирак, увеличаващия се брой на разрушенията и невинните жертви, тежките условия на военната обстановка и бъдещите опасности, пред които са изправени както воюващите, тъй и страните неангажирани в конфликта.
Християните, ръководени и живеещи със Словото Божие, в своите миротворчески усилия се вдъхновяват от любовта и предаността си към истината за дадения ни от Твореца драгоценен дар на живота, за високата стойност на човешката душа, по думите на Христа: „Каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си?” (Мат. 16:26).
Всяка война нанася тежки страдания, трудно излечими материални и природни рани, рязко принизява морала в междучовешките отношения, а неговото възстановяване е труден и продължителен процес. „Плодът на правдата се сее в мир от миротворците” (Яков 3:18).
Св. Синод на Българската православна църква, българското свещенство, монашеството и благочестивите православни християни състрадават на всички засегнати от трагедията на войната и не престават в своите старания да свидетелстват за ценностите на Христовия мир, „който надвишава всеки ум” (Филип. 4:7), да отправят топла молитва към Бога на мира и любовта да внуши на всички, от които зависи разрешаването по мирен път на тежко усложнения международен климат, да намерят в най-скоро време благоприятно уреждане на опасния конфликт, съгласно Словото Божие да „прековат мечовете си на орала, и копията си - на сърпове” (Ис. 2:4), да бъде възстановен мирът и добрата воля между народите, за да напредват в мирен труд и благочестие, като свободно изповядват своята вяра и с взаимно уважение споделят общопризнатите човешки ценности, да създават блага за обща полза и трайно благоденствие.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
        

Председател на Св. Синод
МАКСИМ Патриарх Български
           

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!