Документи

Българската православна църква изрази тревога от действията на Ватикана в православна Русия

     Във връзка с политиката на прозелитизъм, която напоследък Ватиканът провежда на територията на Руската православна църква (вж. статията в ЦВ, бр.5), Св. Синод изпрати писмо до Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Алексий II. В писмото е изразена загриженост от създалата се ситуация:

     Ваше Светейшество, зеловъзлюбени в Христа брате и съслужителю,

     Братски Ви известяваме, че получихме Вашето писмо, с което изразявате Вашата и на светата Руска православна църква тревога, предизвикана от образуването на католически епархии и обединението им в църковна провинция на територията на Вашата богохранима страна.

     Ние и Св. Синод на Българската православна църква, със загриженост за всеправославното единство, отстояване истините на светата православна вяра и свещени традиции, решихме да изразим нашата категорична подкрепа към сестрата Руска православна църква в нейните усилия за защита на православното изпълнение от прозелитистките тенденции на Ватикана.

     Св. Синод на Българската православна църква е изразил това свое становище и в писмо до папа Йоан Павел II, в което се казва:

     Св. Синод на Българската православна църква с тревога узна от изявлението и писмото на Предстоятеля на светата Руска православна църква Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Алексий II, че на 11.02.2002 г. във Ватикана е било обявено Вашето решение да бъдат повишени административните структури на Римокатолическата църква на територията на Русия в статут на епархии. От този момент в документите на Ватикана каноничната територия на Руската православна църква в Русия сте решили да се нарича църковна провинция, възглавявана от митрополит.

     Ведно с Поместните свети Православни църкви изразяваме нашето становище, че подобни постъпки от страна на Ватикана препятстват установяването духа на разбирателство, взаимно уважение и търсене пътища за християнско сближение.

     Ние зачитаме правото за обгрижване на Вашето паство, но категорично не одобряваме прозелитизма като форма на мисионерска изява в православния свят.

 


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
                     

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!