Анализи

Българският православен интернет - настояще и бъдеще


     Едва ли е възможно едно явление да бъде изследвано, без да са налице достатъчно на брой примери. За съжаление страниците с православно съдържание в българското web пространство се броят на пръсти. За сравнение ­ в Русия, Гърция и САЩ те са десетки хиляди.

     Българското православие е представено твърде неудовлетворително и в Интернет порталите ­ обикновено страниците с религия се индексират като подраздел на Изкуство и култура. Поради скромния брой такива страници (а вероятно и поради недостатъчната обща култура в хуманитарната област на webmaster-ите на порталите), православните сайтове са индексирани в съседство със сайтове с окултизъм, протестантска или разколническа насоченост (старокалендарната църква има две големи страници, за сметка на това в Интернет няма и следа от Пименовия разкол).

     При създаването на раздела "Връзки" в страницата на Синодално издателство сме се старали да спестим, поне частично, на посетителите ни споменатите по-горе проблеми с търсенето.

За да бъдат отразени в индекса на Синодално издателство, сайтовете трябва:

1. да са с православно съдържание
2. да съдържат единствено материали с уредени авторски права
3. да са достатъчно професионално оформени
4. да не са свързани със старокалендарната църква, други зилотски или разколнически среди
5. да не са анонимни

     Настоящата статия описва сайтовете, постъпили в индекса на страницата на Синодално издателство до 4 април 2002 г. Това са единствените досега открити от нас сайтове, които отговарят на посочените критерии.

     Официалната страница на Българската православна църква (http://www.aster.net:8080/ort.church.bg/)

     Тя съдържа история на БПЦ, информация за църковното устройство и епархии.

     Сайтът е добре направен, но за съжаление, не се поддържа от дълго време.

     Много хора у нас и в чужбина се обръщат към него за информация относно БПЦ и остават разочаровани. След неуспешен опит за обновяване, старата, англоезична версия на страницата бе преместена на друго място (http://bulch.tripod.com/boc/), което е проблем за новите епархиоти на БПЦ в САЩ, не владеещи български език.

     Последното обновяване на страницата е от май 2000 г. В едно от последните съобщения авторът й се обръща за съдействие, което задължително трябва да му се окаже и да се предприемат стъпки за подновяването на страницата. Така тя ще продължи да информира за събитията и живота в нашата църква.

     Страница на Синодално издателство на БПЦ бе пусната в Интернет на 3 март 2002 година. Анонсирана е в брой 5 на ЦВ.

     Един от лидерите в православното българско Интернет- пространство е фондация "Покров Богородичен". Новият сайт на фондацията се отличава с модерен дизайн.

     По изключително удобен начин на него се представя развитието на фондацията през годините, съставът на управителния съвет и екипът от служители на фондацията. На страницата може да се намери подробна информация за всички дейности на организацията ­ енорийски живот, дякония, издателство, развитие, обучение. За мнозина интерес ще представляват официални документи на фондацията. Сред тях са учредителният акт, списъкът на дарителите от България и чужбина, този на бенефициентите, годишните отчети на фондацията, нейните принципи, цели и стратегии за развитие в бъдеще. В Библиотеката на страницата са достъпни книги, издания на издателството на фондацията ­ Омофор, списание Мирна, бюлетинът Покров, както и православни текстове ­ авторски и преводни. В Галерия можете да видите снимки, илюстриращи различните дейности на фондацията.

     Страницата на Покров Богородичен е достъпна и на английски.

     Два много интересни сайта, свързани с дейността на фондация Покров, са Проект "Черно слънце" и Проект "Жълти прозорчета". Първият представя изложба на рисунки на деца без семейства от Дом Здравец в Угърчин, а другият е online книжка с текстове и рисунки на възпитаници от същия дом. Тези страници са създадени от доброволен сътрудник към програмата в помощ на децата в Дом Здравец.

     Едно от добрите явления в православния български Интернет е страницата на Младежкото християнско общество при храм "Св. Атанасий" във Варна.

     Отличава се със семпъл и удобен дизайн. Направена е с много старание и съдържа доста материали. Интересни са Неделните проповеди на енорийския свещеник на храма иконом Любомир Попов, който е инициатор за организирането на младежкото общество.

     В раздела Размисли са включени разсъждения от различни автори ­ св. отци и наши съвременници върху различни проблеми, като За странностите на човешката логика, Много гости, За лицемерието на християните и др. Посетителят на сайта може да получи сведения за тайнствата Изповед и Причастие, за светиите и по др. въпроси, стоящи пред съвременния човек. На страницата можете да намерите кратък молитвеник.

     Младежкото християнско общество издава и Енорийски лист. В него можете да прочетете текстове за поредния християнски празник, както и новини от енорията на храм Св. Атанасий.

     Особено внимание заслужава страницата на издателство "Тавор". Тя предлага голям брой книги на издателството online. За съжаление още на главната страница се съобщава, че издателството няма да може да продължи дейността си по финансови причини, въпреки старанията и усилията на издателите.

     Независимо от този нерадостен факт, страницата на издателство Тавор предлага Читалня с изключително богато съдържание (над 60 заглавия), в която можете да намерите творения на св. отци, жития, беседи, поучения на духовни старци, църковна история, изобличения на лъжеучения и мн. др.

     Страницата Pravoslavieto.com се определя като мястото за срещи на разпилените по света българи. Тук имате достъп до всяко православно слово, публикувано на български език в мрежата, включително четива на руски и английски език.

     Сайтът дава сведения за българските православни общности по света с присъствие в Интернет. Това е първият опит за създаване на вертикален портал с православно съдържание в българското Web пространство.

     Информацията на сайта се обновява почти всекидневно, а източниците са както църковни, така и светски средства за осведомяване. На страницата има линк към сайта на Църковен вестник. Православната читалня на Pravoslavieto.com е с богато съдържание на текстове на св. отци и учители на Църквата, както и такива, третиращи съвременни проблеми. Там читателят може да намери анализи на съвременни събития и проблеми в България, интересни не само за сънародниците ни в чужбина, но и за нас.

     На страницата може да се открие текстът на История славянобългарска на св. Паисий Хилендарски, снимки от България, линк към страницата на етнографския музей Етъра, както и Календарни празници и обичаи на българите ­ все белези за носталгията на българите в чужбина по родината.

     Страницата е дело на българската православна община Св. Кирил и Методий в Норвегия. Тя съществува от 1996 г. и се състои предимно от млади хора.

     В българското Интернет-пространство със свои страници са представени и няколко храма. Дизайнът на подобен род страници е семпъл, включва кратка история на храма, съвременното състояние и дейностите, които се развиват от енорията в момента и перспективите за работата в бъдеще. Подобен вид страници са по-скоро витрини на енорията и не се обновяват често. Не се пропуска да се спомене и банковата сметка на храмовете, с наивната засега надежда Интернет страниците да привлекат потенциални дарители. Внимание заслужават сайтовете на храм "Св. Николай" във Велико Търново и "Св. Троица" в Свищов.

     Със свои страници в Интернет са представени и няколко манастира. Сайтът на Светогорския "Св. Георги Зограф" предлага информация на български, руски, английски и немски. Посетителят може да се запознае подробно с историята на манастира, с неговото архитектурно, стенописно, иконописно и книжовно богатство. Страницата е богато илюстрирана със снимки на манастира, детайли от стенописи, икони, миниатюри и др. Има и галерия с 15 икони и стенописи от Зограф, създадени между ХVI и ХIХ век.

     Сайтът на Троянския ставропигиален манастир "Успение Богородично" дава информация за местоположението на св. обител, летопис, светини на манастира и днешното състояние. Много полезна за посетителите е информацията за поклонници, която дава сведения за възможностите и цените за престой в манастира.

     Страницата е богато илюстрирана. На нея можете да намерите връзки към други православни сайтове. Обновявана е за последен път през декември миналата година.

     Особено внимание заслужава страницата на манастира "Св. Николай Мирликийски", с. Кладница. От 30 септември 2001 г. енорийски свещеник в този храм е о. Илия Христов, един от създателите на издателство Тавор. Страницата е изключително интересна. Подробно е обяснено местоположението на манастира и начините да се стигне до него, включително ­ превозни средства и връзки. С много старание е събрана и представена историята на манастира ­ автентични документи, снимки, спомени и сведения. На страницата е отразен енорийският живот на храма ­ какво представлява енорията, важни събития, празници и богослужения. Всичко това е богато илюстрирано със снимки. Неусетно посетителят на сайта закопнява да се запознае отблизо със свещеника и неговата енория. Не са спестени и проблемите на храма, но и проектите и намеренията за тяхното разрешаване в бъдеще. Достъпни за посетителя на страницата са дарителите и спомоществователите на енорийските начинания и благотворителност. Чрез тази страница имате достъп online до Православен катехизис, Православен молитвеник, сведения за православното богослужение и проповед, житие и акатист на св. Николай, осмогласник на новобългарски език и др.

     Сайтът е създаден с много старание, любов и отдаденост на църковното служение.

     С много любов е направена страницата за популяризиране на скалния манастир "Св. Богородица" при с. Разбоище. Св. обител е разположена в дефилето на река Нишава, на около пет километра югозападно от гр. Годеч, в непосредствена близост до село Разбоище. Сайтът представя историята на манастира (първите сведения за него датират от IV в.), съвременното му състояние, галерия снимки с изгледи от манастира и околността.

     Страницата на манастира "Св. Димитрий Басарбовски" представя единствения действащ скален манастир в България. Той се намира в каньоновидната долина на река Лом, където има около триста скални помещения, от които четиридесет са били църкви. Някои от тях са естествени, а други са издълбани от човека. Повечето манастири са били обитавани след XII век, а някои от тях и преди това.

     На сайта можете да се запознаете с житието на св. Димитрий, както и с монашеството по принцип. В галерията на страницата има снимки, икони и стенописи, свързани с житието, мощите и култа към св. Димитрий Басарбовски. Историята на манастира е достъпна и на английски.

     Със свои страници в Интернет са представени и някои български православни общини зад граница.

     Сайтът на Българската православна църковна община Св. Иван Рилски във Виена, Австрия е професионално направен и се обновява редовно. Той дава информация за историята на църковната община, съвременното й състояние, духовниците в нея, богослуженията и църковните прояви. Страницата предлага кратко учение за тайнствата на Православната църква, история, иконография и песнопения.

     Фотоалбумът представя кадри от енорийския живот на българската православна община във Виена. Страницата е достъпна на български, английски и немски.

     От личните страници в православното Интернет-пространство впечатление прави В начало бе Словото ­ изключително интересен сайт на нашия сътрудник Никола Антонов, бивш семинарист, сега студент Класическа филология. Вътре ще намерите интервюта, поезия, музика и негови преводи на творения на светите отци от оригинала, радио-телевизионни есета, сведения за природата на сектантското съзнание и др.

     Поощрение заслужава личната страница на студент от Богословския факултет на СУ на адрес: pravoslavie.hit.bg. На него можете на намерите някои текстове като ­ Въпросник при изповед на православни християни, Правило на св. Серафим Саровски и др. Доста интересни могат да бъдат за мнозина представените на сайта Кратки указания за музикалните знаци в източното църковно пеене. Те могат да бъдат полезни дори за студентите в Богословския факултет. Има и малка галерия от икони.

     От обществените проекти внимание заслужават следните сайтове:

     ­ Страницата на Възрожденския вестник Духовен дом ­ месечно издание за православна духовна и нравствена култура. Сайтът представя броевете на списанието от излизането му до юли 2000 г.

     ­ Страницата на фондация Митрополит Методий Кусев има за цел да огласи честването на 160 години от рождението на видния обществен и духовен деец (1838 ­ 1922). Там можете да намерите сведения за живота и дейността на митрополит Методий Кусев, книги от и за митрополита, програма за честването на 160-годишния юбилей.

     Страница има и проектът за изграждане на православен параклис "Св. Троица" в района на хижа Ехо, 1700 м надморска височина. Сайтът запознава с инициативата, възникването на идеята и начините за нейното осъществяване.

     В страниците на някои Интернет service и content провайдери като digsys.bg, bulgaria.com, pirin.com, culture-forum.com могат да се намерят и фотоалбуми на някои български храмове и манастири. Те остават извън обсега на настоящото изложение.

     Въпреки скромното засега представяне на Православието в българския Интернет, в бъдеще се очаква положително развитие. През последните години много млади хора в България успяха да открият Православието, въпреки хилядите пречки. За идващото поколение Интернет е повече от средство за търсене на информация ­ мрежата е и среда за комуникация. Няма съмнение, че нашата обща вяра ще бъде отразена в тази нова среда.

     Екипът на ЦВ възнамерява да анонсира и за в бъдеще събитията от православния Интернет. За предложения на ваши сайтове в индекса на Синодално издателство, използвайте e-mail адрес:
synweb@bglink.net.

Виж още: раздел "Връзки"

 


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
        

     Полина и Константин СПИРОВИ

     

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!