Възвание до клира и миряните за милосърдие


     Честни отци, боголюбиви братя и сестри,

     Радостта от християнското благовестие е непомръкваща и неподвластна на скърбите в света. Никой не може да ни лиши от нея, нищо не може да ни я отнеме. Защото Спасителят Христос ни уверява: В света скърби ще имате; но дерзайте, Аз победих света (Йоан 16:33).

     Ако Го послушаме, не само ще разберем смисъла на тази победа, но и ще бъдем в нея съпобедители с Христа.

     Как? ­ като дерзаем в изпълнението на Неговите заповеди и в подражанието на Неговата любов. Така и ние ще вкусим още тук радостта от живота вечен, и на своите ближни ще помогнем да изтрият сълзите и да предусетят спасението.

     Ако в настоящия момент Бог по своята милост ни е избавил от големи скърби, това не значи, че сме лишени от възможността да проявим любов към скърбящите около нас. А те са твърде много. Да поемем, прочее, част от бремето им, за да приемем после и победни венци в Царството Божие. Да окажем милост, за да бъдем и ние помилвани.

     Светият Синод на Българската православна църква винаги е имал отеческа и архипастирска воля да съдейства и да участва в изпълнение святото дело на християнското милосърдие.

     Още Четвъртият църковно-народен събор в своите решения прие линия за възстановяване и развитие на милосърдната дейност в Църквата. Тази линия бе продължена и от провелия се на 17 декември 2001 г. Пети църковно-народен събор, който в своето Възвание към клира и народа заяви: всеки от нас да бъде мисионер в своя дом, в попрището на живота и навсякъде, за да не оскудява вярата, да не секва благочестието, да не пресъхва чистотата и да не гасне звездата на родолюбието по примера на нашите предци и учители на жертвената любов.

     Ние оценяваме всяко благотворително начинание и на многобройните нецърковни държавни или частни институции. Не пренебрегваме доброто дело във всяка негова изява.

     Но за нас като последователи Христови, като подражатели на св. апостоли и носители на светоотеческите традиции, е особено важно да благотворим благодатно, да съчетаем личната добродетелност с нетленните въздаяния на Светия Дух. А те ни се дават особено, не тъй, както светът дава (Иоан 14:27) и само там, където Самият Христос свещенодейства, сиреч ­ в Църквата. Затова храмовете и манастирите на каноничната Българска православна църква са най-подходящите места, истинските благодатни центрове на християнската добродетел.

     Благочестиви отци, братя и сестри християни, Христос принесе Себе Си за спасението на света. Да принесем и ние нещо от себе си за спасението на ближните ­ то е и наше спасение.

     Да принесем в Църквата ­ кой каквото може ­ за нуждаещите се. Да не пилеем даровете си по пътищата на суетата, но да ги осветим тук, в храма.

     Никой да не се срамува от скромността на своето приношение. Христос е оценил най-високо лептата на бедната вдовица (вж. Марк 12:43), приел е като скъп дар и чаша вода за жадния (вж. Марк 9:41).

     Съберете тук в храма, в светата обител, дрехи, обувки, храни, лекарства, пари. Не забравяйте и книги за онези, които жадуват духовно.

     Принесете ги пред свещенството, при дяконите или храмовото настоятелство. Такъв е примерът на християните от апостолските времена, такива са и заветите на просиялата от древност Българска православна църква.

     Свещенослужителите Христови нека приемат това приношение като дар пред Господа. Нека разпределят благата мъдро и справедливо сред истински нуждаещите се, според правдата Христова. Никой да не остане пренебрегнат, всеки да получи утешение. Защото и нашият Господ Иисус Христос не пренебрегна никого, но пострада и възкръсна за всички човеци.

     Да започнем от малкото и Бог ще умножи плодовете на делото ни. Да не се боим от материалната криза: ако Христос е с нас, скоро отново ще има кухни за бедни, сиропиталища и дори болници към енории и манастири. И времето на св. Василий Велики било усилно и нелеко, но това не попречило да се създаде огромно средище за материално и духовно обгрижване на бедни и страдащи -известната от древност Василиада.

     По този пример и ние, като наситим и облечем нуждаещите се, да се погрижим и за духовната им храна. Да им предложим църковно слово и утешение. Да се потрудим за организирането на училища по катехизис. Да привлечем и децата, като им покажем, че учението, компютрите и игрите дори, могат да клонят и към светостта, а не само към греха.

     Да сторим необходимото, та трапезата ни да бъде отрупана не само с храни ­ да бъде украсена и с добродетели. Да не останат гладни, болни и мръзнещи отвън, но всички да й се насладят, всички да се наситят.

     Ето, Женихът Христос идва. Да се облечем в празничната премяна на милосърдието, за да Го посрещнем достойно и да влезем честити в Неговия чертог.


     Председател на Св. Синод


     МАКСИМ

     Патриарх Български и митрополит Софийски

     Членове на Св. Синод:

     Врачански митрополит КАЛИНИК

     Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

     Пловдивски митрополит АРСЕНИЙ

     Видински митрополит ДОМЕТИАН

     Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ

     Американски, Канадски и Австралийски митрополит ЙОСИФ

     Западно- и Средноевропейски митрополит СИМЕОН

     Бивш Нюйоркски митрополит ГЕЛАСИЙ

     Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

     Русенски митрополит НЕОФИТ

     Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ

     Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

     Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН

     Ловчански митрополит ГАВРИИЛ


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
                     

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!