Енорийски живот

Нов Духовен център при храм "Св. Троица" в Добрич


     На 19 януари в Добрич тържествено е открит Духовният център към храм „Св. Троица”. Чинът на освещаването е извършен от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил с участието на свещеници от Варненска епархия и храмовото духовенство.
На тържеството присъстват и г-жа Христина Христова - министър на труда и социалните грижи, областният управител г-н Иван Иванов, г-жа Детелина Николова - кмет на Добрич, народни представители, дарители и много миряни.
В тържеството се включват и децата от Неделното училище към храм „Св. Троица” с изпълнение на пет песнопения от св. Литургия.
Откриването на центъра е голяма духовна радост за християните от Добрич. Идеята за неговото изграждане е на протойерей Стоян Иванов. През 2002 г. той е назначен за архиерейски наместник. Този пост поставя пред него нови отговорности като духовен обединител на свещенослужителите и миряните от поверените му енории. Още тогава той замисля създаването на Духовен център, който да се превърне в средище на духовността, милосърдието и вярата в Бога.
Като всяко начинание и този проект започва с нужните добри идеи, амбиция и желание за осъществяването им, но и с малко неяснота, която чрез упованието в Бога се превръща в надежда и търпение.
Протойерей Стоян Иванов не само дава идеята, но поема ръководството и осъществяването на проекта. Той посвещава много време и усилия в набавянето на необходимите средства чрез срещи и разговори с дарители, местни фирми и бизнесмени, обръща се и към всички миряни, които имат възможност да се отзоват.
Първоначалната идея е за създаване на неделно училище, църковна библиотека и социална трапезария към храм „Св. Троица”. В процеса на работата у отеца се заражда и идеята за създаване на Дом за деца лишени от родителски грижи. За това е необходимо изграждането на отделни помещения. Благодарение на даренията, направени от много милостиви спомоществователи, започва работата по строителството на самата сграда на Духовния център.
Министър Христина Христова откликва на идеите на протойерей Стоян Иванов. Тя е включила църковния проект към фонд „Милосърдие” и се ангажира да помогне в дообзавеждането на центъра, да поеме пълната издръжка на персонала към социалната трапезария, както и да се погрижи за набавянето на всичко необходимо за функционирането на тази част от центъра. Предвижда се трапезарията към храма да осигурява обяд и вечеря за социално слаби хора от града. В помощ на тази дейност ще бъде и църковното стопанство, в което ще се обработват принадлежащите на храма селскостопански земи.
В момента Духовният център разполага с телевизор, видео, хладилник, два компютъра, а съвсем скоро ще се снабди с копирен апарат, музикални инструменти за обучението на децата по църковна музика, беседка и детска площадка, които ще са в самия църковен двор.
Библиотека на центъра ще събере всички книги от храмовете в Добричката духовна околия. Това ще отнеме време, но има много желаещи да помагат.
В Духовния център засега функционира само неделното училище. Неговата поддръжка е поета от дарители. Неделното училище към храм „Св. Троица” е едно от първите у нас след промяната. Началото му е поставено от протойерей Петър Михайлов през октомври 1990 г. То функционира до кончината на о. Петър през 1993 г. Отворено е отново на 17 март 2002 г. и в него се записват 30 деца. В часовете по вероучение учениците изучават Стар и Нов Завет. През тази година заниманията са насочени към практическото приложение на вярата, още повече, че училището вече се намира в непосредствена близост до храма. Заниманията по вероучение се водят от Йорданка Трифонова, богослов по образование, дъщеря на покойния о. Петър. Тя влага с своята работа с децата много любов и старание и това е още една от причините, учениците в неделното училище да се увеличават.
Възстановено е и православното братство „Св. Петка” към храма. Негов председател е прот. Стоян Иванов, а членовете са 25 човека. Основната цел на братството е да бъде в помощ на дейността на храма „Св. Троица” и на Духовния център към него.
Осъществяването на повечето дейности към Духовния център предстои.
Има идея в бъдеще проектът да се разшири и храмът да поеме грижата за деца лишени от родителски грижи. Те биха могли да помагат в стопанство, което ще се изгради върху църковна земя. Освен това децата ще растат под постоянните грижи на Църквата и ще получат православно възпитание.
В общността около храма и в стопанството децата, без семейства ще бъдат научени да се трудят и да живеят заедно. Според о. Стоян и помощниците му само в такава среда би било възможно интегрирането и на деца загубили верния път - наркозависими, малолетни престъпници, деца тласнати по пътя на проституцията и просията. В християнската среда, обградени с любов и в постоянна връзка с Бога и църковните тайнства, те ще могат да намерят своя път в живота и да развият своите таланти.


Към читателите


Този репортаж ни е изпратен от Добрич и показва, че независимо от проблемите в Българската православна църква, нашите православни енории се развиват. В тях се случват много и важни събития, които носят духовна радост не само на конкретните енориаши, но и на всички читатели на „Църковен вестник”, които чрез страниците на вестника стават съпричастни на радостите на своите събратя.
Ние винаги с радост публикуваме новини и репортажи за събития и прояви от различни енории на страната ни, както и от епархиите извън България. За съжаление редакцията не може да изпрати свои кореспонденти на всички празници и църковни събития. Затова нашият призив към вас, читателите, е да изпращате съобщения, снимки и разкази за случващото се във вашите енории и по този начин да направите всички читатели съпричастни на вашите проблеми и радости. Така всички ние, членовете на БПЦ, още повече ще се чувстваме заедно - братя и сестри в Христа.
Ако се притеснявате, че нямате опит в писането на репортажи и съобщения, просто ни изпращайте вашите писма, а ние ще се погрижим за обработката на материалите, така че те да станат достъпни за читателите на вестника.
„Църковен вестник” е издание на БПЦ, което означава, че всеки един член на Църквата, клирик или мирянин, трябва да има достъп до него и да милее за неговото качество и обективност.
Очакваме вашите писма и репортажи!


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Полина СПИРОВА            

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!