Амвон

Божието благоволение върху св. Мария Египетска


Св. Мария Египетска променила живота си и останала в Светата Земя, за да изкупи своите грехове. Но неволно възниква въпросът: защо точно тази жена била избрана от Господа чрез такова удивително знамение - невидима сила я възпряла да прекрачи прага на Гроба Господен.
Там влизали тълпи от хора, сред които навярно имало и много по-големи грешници от бедната египетска блудница. Защо Бог точно нея избрал?
Защото тази млада, паднала, нещастна жена имала прекрасна душа. Господ я избрал и извършил с нея знамение, за да пробуди съвестта й. Тя дошла да се поклони на Гроба Господен в простотата на сърцето си, което, струва ни се, било опорочено, но всъщност в дълбочината си било чисто. Тя дошла без да иска нищо, без да моли Бога за каквото и да било, а просто да се поклони и да постои пред Голгота. Вероятно повечето от останалите идвали да измолят - кой здраве, кой богатство, кой успех или нещо за децата си.
А тя нищо друго не пожелала, освен да се доближи до Господа. Когато това не й било позволено, Мария била сломена. Но днес ние разбираме, че тя била избрана, помилвана, удостоена със славата на Царството Божие.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         По свещ. Александър МЕН           

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!