Амвон

Благовещение


     Каква прекрасна дума ­ Благовещение! То разкрива самата същност на нашата вяра ­ Благата вест, Радостната вест. Всички знаете, че във всеки храм на царските двери винаги може да се види изображение на Благовещение: св. Богородица и архангел Гавриил. В това същото благословено утро (възможно е това да е била нощ или средата на деня, ние не знаем; тогава св. Дева била сама) на нея й била открита тайната на нейното майчинство. Сред вас има много майки, които са носили своите деца под сърцето си. И всички вие си спомняте, че това е било време на тревоги и очакване, на молитви и радост. Помислете си само какво е преживяла пречистата Дева Мария, когато й било съдено да даде живот на Господ Иисус, Спасителя на всички нас.


     На нея й било открито, че нейното дете ще отвори царството небесно за всички хора. В тропара на празника ние пеем: Спасение нашего главизна, т. е. това е началото на нашето спасение. Съществуват всякакви мнения, възгледи, човешки учения, но само нашето се нарича Блага вест, Радостна вест, а на гръцки ­ Евангелие.


     И наистина, ето го човека ­ немощен и болен, обхванат от страдания; нима не е радостно за него да знае, че той има Господ и Изцелител.


     Ние сме приведени и под бремето на нашите грехове. Кой от нас не знае колко е трудно, почти невъзможно да се избавим от това бреме? Но имаме и Радостната вест: изпраща ни се Спасител, Който поема върху Си нашите грехове и ни помага в борбата със злото.


     Понякога ние скърбим за своите близки, скърбим така, че мъката отравя живота ни... Но спомнете си, че ние имаме Един Ходатай ­ Господ! И ние се изправяме, и знаем, че по нашите молитви ще се случи всяко добро, защото ние имаме Радостната вест за нашия Помощник, за нашия Бог и Брат, Човек и Бог, Който живее тук, с нас.


     И когато чувстваме, че духовните ни сили отслабват, ние имаме още една радост ­ покаянието. Чрез Църквата Той всичко дава и приема. Той примирява нас, които искрено искаме да изкореним греха. На тези, които искрено желаят да започнат нов живот, Той го дава. Дори да си на 70, дори на 80 години ­ винаги е възможен нов живот в Господа. Само протегни ръка към Него, само обърни към Него сърцето си, и тогава Божията радост, благодат и благословение ще дойдат и ще те отнесат към вечността, като светлина, която никога не секва, никога не помръква, винаги сияе, защото това е светлината на Божията любов.


    


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Прот. Александър Мен, из "Светлината свети в мрака"           

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!