Документи

Патриаршеско и синодално послание по случай 125-годишнината от Освобождението на България от турско робство


Слава Тебе, Боже, Благодетелю наш!

Възлюбени чеда на светата ни Църква,
обични сънародници,

Великият български архипастир св. Евтимий Патриарх Търновски, последен бранител на царствения Търновград напусна българската престолнина в трагичната 1393 година, поведен от поробителя в далечно заточение, за да продължи в изгнание духовната си мисия и тихо да отмине във вечността преди 600 години.
Пет века не секнаха страданията и робските неволи на българския народ. Величавата българска култура, която мереше ръст с цивилизованите народи, бе унищожена, героичният български народ бе обезправен, песента му се замени с плач и ридание. Кървавите погроми в Средногорието, Батак, Перущица, Брацигово, Клисура и Панагюрище, Копривщица и Стара Загора не сломиха българския свободолюбив дух. Видни общественици със световна известност издигнаха глас в защита на изстрадалия ни народ. Родолюбивите ни църковни пастири призоваха православна Русия за братска помощ срещу жестокия поробител. Честният клир и благочестивите руски християни отправяха топли моления за облекчаване на българското страдание и чрез силата на св. Кръст с упование в Божията помощ да изгрее по-скоро над нашата земя слънцето на свободата. Широката подкрепа на освободителните стремежи на българите бе увенчана с Манифеста на Цар Александър II за обявяване на Освободителната война. Руското войнство предприе победоносен поход през Дунава на българска земя. Рамо до рамо с руските богатири геройски се сражаваха и българските опълченци, свято пазейки повереното им Самарско знаме със свещените ликове на Иверската Богоматер и светите братя Кирил и Методий. В словото си при връчване на знамето представителят на гр. Самара Петър Алабин вдъхновено отбелязал: „Отдалече, през цялата руска земя това знаме бе пренесено за вас като живо доказателство за това, че то ви се дава от цялата руска земя... Да воскреснет Бог и разточатся врази Его, написахме на вашето знаме и нека пред него, както пред лицето на възкръсналия Господ, да бъдат сломени вековните ваши врагове!”
Бойният път на освободителите бе изпълнен с трудности, дадени бяха скъпи жертви. Героизмът и себеотрицанието побеждаваха смъртта, саможертвената любов към страдащите братя свърза в неразривно братство руския и българския народ. Безпримерен героизъм проявяват бойците в епичните сражения при Плевен, при отбраната на Стара Загора, в тежкия зимен преход на Балкана и на прославения Шипченски връх. Руските бойци и други войни заедно с българските опълченци и доброволци от села и градове станаха изкупителна жертва, за да възкръсне България в свобода и независимост.
„България възкръсна! Камъкът, който няколко века покриваше българския народ, се отвали!” - възкликва екзарх Йосиф в благодарствено писмо до Царя-Освободител.
Възлюбени братя и сестри,
Редят се годините, менят се времената, но в сърцето на всеки българин е вграден неръкотворен паметник на вечната признателност и неизменна любов към братята-освободители. Величествената патриаршеска катедрала „Св. Александър Невски”, изградена с лептата и въодушевлението на българския народ, отново грейна в позлата за ознаменуване 125-годишнината на българската свобода и в свидетелство на нашето молитвено преклонение пред подвига на героите, отдали живота си „на поли брани за веру и свободу Отечества нашего”.
България слави подвига на героите, обкичва с венци паметниците на бойната слава, свещено пази свободата си, стреми се да живее в мир с близки и далечни, да изгражда справедлив и благоденствен живот. В този неин стремеж тя всякога е подпомагана и духовно утвърждавана от родната ни св. Православна църква, която винаги грижовно бди над своето паство и ревностно пази неговата чиста вяра, народностно съзнание, нравствени и културни ценности.
Честит 125-годишен юбилей на българското освобождение!
Слава и благодарение Богу за всичките Му благодеяния!
„Благодатта на Господа нашего Иисуса Христа, и любовта на Бога и Отца, и общуването на Светаго Духа да бъдат с всички вас. Амин.” (2 Кор. 13:13).

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД
† МАКСИМ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

† Врачански митрополит КАЛИНИК
† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ
† Пловдивски митрополит АРСЕНИЙ
† Видински митрополит ДОМЕТИАН
† Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ
† Американски, Канадски и Австралийски митрополит ЙОСИФ
† Западно- и Средноевропейски митрополит СИМЕОН
† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ
† Русенски митрополит НЕОФИТ, наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол
† Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ
† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ
† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН
† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
                     

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!