Новини от света

 

Ватиканът се опитва да присвои
територията на Русия


    На 11 февруари бе обявено решението на папа Йоан Павел Втори за издигане на статута на административните структури на Римокатолическата църква на територията на Русия до степен на епархия. Това означава, че от сега нататък Русия в документите на Ватикана ще се нарича "църковна провинция", оглавявана от митрополит.


     По този повод Св. Синод на Руската православна църква излезе със специално изявление, в което се изказва възмущение от решението на Ватикана и предприетата стъпка се оценява като "подриваща перспективите за подобрява не на отношенията между двете Църкви". В изявлението се уточнява, че "на територията на Русия исторически Католическата църква е обгрижвала духовно традиционно принадлежащите към паството й поляци, литовци, немци и т.н." В документа се уточнява още, че "учредяването на "църковна провинция" ­ "митрополия" всъщност означава създаване на поместна Католическа църква на Русия със свой център в Москва, претендиращ да има за свое паство руския народ, който културно, духовно и исторически принадлежи на Руската православна църква.


     Образуването в Русия на такава църква фактически е предизвикателство към Православието, което има своите корени на територията на страната в продължение на много столетия. Освен това такава форма на организация на католическия църковен живот не е типична дори за католическите страни, където обикновено не съществуват църковни провинции, епархии, които реално да се управляват от митрополит."


     Св. Синод на Руската православна църква счита за неправдоподобни оправданията на представители на Ватикана, че по този начин се възстановяват католически структури, съществували в Русия до революцията през 1917 г. И уточнява, че "почти всички от съществувалите в Руската империя до началото на ХХ в. римокатолически епархии са се намирали на територията на днешните страни Полша, Литва, Украйна и Белорусия и не са имали единен център в столицата на Русия, нито в някой друг град. Оттогава границите на нашата страна, а също така и етническият, и конфесионален състав на нейното население съществено са се променили. Броят на католиците в съвременна Русия е несравнимо по-малък, отколкото в Руската империя в началото на ХХ в."


     Според архиереите на Руската православна църква католиците в Русия не са толкова много, че да има нужда от повишаване на статута на вече съществуващите католически структури, а още по-малко да се образува специален църковен окръг.


     Затова в изявлението на Св. Синод открито се казва: "Тези действия на Римокатолическата църква не са обусловени от реални пастирски нужди, а разкриват мисионерски цели. Това се потвърждава от многочислените факти на мисионерска дейност на католическото духовенство сред руското население. Именно тази дейност ние наричаме прозелитска и постоянно я посочваме като едно от основните препятствия за подобряване на отношенията между нашите две църкви."


     Решението на Ватикана бе оповестено в навечерието на поредния етап от официалните преговори между Руската православна църква и Римокатолическата църква, който трябваше да се проведе в края на февруари. Русия счита сегашната ситуация като заплашителна за крехкия процес на преговорите и прави изключително трудно разрешаването на съществуващите проблеми между двете църкви. РПЦ отбелязва, че отговорността за това пред Бога и историята пада изцяло върху Ватикана. По този начин ръководството на Римокатолическата църква поставя под въпрос способността на католическия Запад и православния Изток да взаимодействат като две велики цивилизации за благото на Европа и целия свят.

     Руската православна църква обаче напомня, че в днешния объркан свят от двете църкви се изисква не да враждуват помежду си, а да работят заедно. Св. Синод на РПЦ заявява: "Ние ще запазим добрите си отношения с епархиите, енориите и манастирите на Католическата църква, а също и сътрудничеството с хуманитарните католически организации и учебните заведения. Подобни примери ни дават основание да се надяваме, че въпреки трудности те, свързани с погрешния курс на Ватикана по отношение на Руската православна църква, връзките между православните и католиците ще се развиват и ще станат важен фактор за запазване на християнските ценности в живота на Европа и света."


     В заключението на изявлението се казва: "Обръщайки се към нашето паство, ние го призоваваме да остане вярно на св. Православие. Спокойно, мирно, но твърдо ще се противопоставяме на всички опити да бъде разделен духовно нашият народ."


     Във връзка с решението на Ватикана няколко дни по-късно РПЦ официално уведоми ръководството на Католическата църква, че планираното посещение на кардинал Валтер Каспер през втората половина на февруари е нежелателно.


     Кардинал Валтер Каспер е председател на Папския съвет по християнско единство. При тези обстоятелства Руската православна църква счита, че "няма смисъл да се обсъжда възникналата ситуация с посланика на папата, защото така или иначе Ватиканът няма да отмени своето решение". Представител на Св. Синод на РПЦ със съжаление коментира, че "Ватиканът отново се държи като господар на положението в Русия". По негово мнение самото название на католическата структура, предложено от Ватикана за Руската федерация ­ "църковна провинция" ­ звучи пренебрежително по отношение на Русия, сякаш Ватиканът я счита за "духовна пустиня".


     Според Московската патриаршия "РПЦ никога не е била затворена за диалог, но сътрудничество може да се развива само при наличието на добра воля от двете страни. При тези обстоятелства официалният диалог между двете църкви ще бъде преустановен и Руската църква ще се въздържа от всякакви контакти с Ватикана".


     Със свое изявление по възникналия проблем излезе и Съюзът на православните граждани в Руската федерация. В него се казва: "Решението на Ватикана за създаването в Русия на своя църковна провинция е акт на духовна агресия и политическа намеса в делата на Руската православна църква и Русия. По този повод Съюзът на православните граждани организира на 22 февруари в Москва митинг против духовната агресия на католицизма.

 

Виж още: † Американски, Австралийски и Канадски митрополит ЙОСИФ: Православие и католицизъм: Има различия


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
              

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!