Новини от страната

Посещение на Диоклийския епископ Калистос Уеър в България

     По инициатива на Философския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" на посещение у нас пристигна известният оксфордски професор по богословие Диоклийският епископ Калистос Уеър.
     Повод за неговото идване е книгата му "Тайнството на човешката личност. Исихастки студии", издадена на български език.
     На 10 март с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим епископът на Цариградската патриаршия Калистос Уеър отслужи св. Литургия в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" в съслужение с храмовото духовенство. Негово Светейшество взе молитвено участие в богослужението.
     На 11 март от 10,30 ч. в аулата на Софийския университет епископ Калистос Уеър изнесе лекция на тема "Човешката личност като образ на Св. Троица ­ от блаж. Августин до св. Григорий Палама".
     Гостът бе представен пред многобройната аудитория в аулата на университета от доц. Георги Каприев, преподавател във Философския факултет.
     Същия ден от 18 ч. в криптата на Патриаршеската катедрала храм-паметник "Св. Александър Невски" официално бе представена книгата му. По този повод присъстваха преводачите, издателите на книгата, представители на академичните среди.
     На 12 март в Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски" се проведе симпозиум с участието на епископ Калистос на тема: "Тяло и общност ­ аспекти на християнската антропология и еклезиология".
     Пребиваването на епископ Калистос Уеър в България продължава с посещение на православни светини в столицата и страната.Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
                   ЦВ    

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!