Храмове и манастири

Въздигането на манастира "Св. Теодор Стратилат"


На 8 февруари камбанният звън на църквата в манастира „Св. Теодор Стратилат” край с. Балша оповести започването на тържественото неделно богослужение за храмовия празник. Песнопенията огласяха целия район и приканваха идващите към храма. Светата Литургия беше отслужена от Знеполския епископ Николай, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Йоан, протосингел на Софийската света митрополия, отец Георги Стоянов, енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство на манастира, и други свещеници. Беше направен водосвет за здраве на миряните.
Домакините бяха приготвили курбан за всички гости, дошли за храмовия празник на светата обител.
Манастирът „Св. вмчк Теодор Стратилат” е част от Софийската Света гора. По-възрастните жители на с. Балша разказват, че по предание той е бил построен по време на царуването на цар Самуил от неговия зет Сеслав и дъщерята Варвара. Според друга версия началото му е положено в ХII век.
Манастирът е разположен на около 1,5 км североизточно от село Балша, на южния скат на Стара планина, на стар римски път, водещ към северните части на империята. В продължение на много векове в този красив кът на Стара планина монасите са съхранявали християнската вяра и българската култура. За ранната история на обителта се знае съвсем малко, а системни археологически проучвания не са направени.
Около църквата личат основите на разрушени сгради (жилища, магерница, селскостопански и други постройки). Вероятно манастирът е бил построен върху мястото на изчезнало средновековно селище, за което говорят намерените останки. В непосредствена близост до храма личат основите на постройки. Има и бунар с две многолетни тополи край него.
Знае се, че в по-нови времена манастирът е бил женски с около 20 монахини. Те са живеели в двуетажна жилищна сграда, където е била монтирана и камбаната. Не е известно точно кога е съборена тази жилищна сграда. Последната монахиня в светата обител е била от Костинброд, починала и била погребана тук.
За светостта на мястото говорят и многото оброчища в района - 13-14. От северната стена на църквата е имало оброчище на света Богородица. Сега то е изместено от южната страна на храма. Предвижда се там да бъде построен параклис на Майка Богородица.
По настояване на Левкийския епископ Партений, тогава викарий на Софийския митрополит, през 70-те години на ХХ век отец Емануил Кожухаров обновил църквата.
Нов етап в развитието на манастира „Св. вмчк Теодор Стратилат” започва след 10 ноември 1989 г., когато църковното настоятелство с председател протойерей Кирил Танчов взема решение да възстанови и възроди напълно обителта.
През 1996 г. е избрано ново църковно настоятелство с председател отец Георги Стоянов, енорийски свещеник от столичния храм „Св. Дух” в „Надежда”. Строително-ремонтните работи са осъществени благодарение на неговата упоритост, енергичност и инициативност, подкрепени от силното желание на г-жа Тинка Кръстева да възстанови великолепието на манастира, а също така и с компетентните усилия на г-жа Николина Василева - юрист, архитект Петър Петров, основната дарителка г-жа Величка Керчева и другите фирми дарители. За шест години упорит труд те успяват изцяло с дарения да реставрират напълно старата църква и да построят жилищно-административна сграда. Отлята е нова камбана, монтирана в построената за целта камбанария, изграден е нов иконостас, чиято украса от дърворезба е вече завършена, изписани са олтарни икони, изографисани са стените.
На този етап на обновление манастирът беше осветен на 8 юни 2003 г., когато Православната църква чества пренасянето на светите мощи на св. вмчк Теодор Стратилат в неговия роден град. Освещаването на църквата и новата жилищна сграда беше извършено от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим в съслужение с други митрополити и свещеници.
Манастирът „Св. вмчк Теодор Стратилат” е разположен в красива местност с панорамна гледка към Софийското поле. Той притежава 360 дка пасища и гори. Предстои довършване на новата жилищно-административна сграда, стъпила на 341 кв. м площ. В нея ще могат да обитават 20 човека, да се приемат гости, да се извършва благотворителна, стопанска и административна дейност. Предвидени са кухня и столова в приземния етаж. Предстои обзавеждането на стаите, външно електрическо захранване, благоустрояване на манастирския двор, изграждане на навес и магерница на открито за 200 души, направа на трайна настилка на пътя до с. Балша, организиране на помощно стопанство, развиване на благотворителност, поклонничество, културна дейност. За осъществяване на тези идеи са необходими още много средства. Манастирът очаква даренията и спонсорството на милосърдните миряни от района, страната, както и на много поклонници и гости, за да може тази древна обител да се въздигне наново за слава Божия.Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Витка и Цветанка ГЕРГИНОВИ           

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!