Юбилей

160 години православен храм "Св. великомъченик Георги", гр. Русе


В списание „Училищен преглед” от 1906 г. пише за изграждането на храм „Св. Георги”. По инициатива на първенците дядо Андрей и дядо Милко започнало изграждането на църква в махала „Чукур чифлик”. Те били вдъхновени от религиозни чувства, продали имотите си и вложили средствата в новия храм. За тях била изградена малка сграда в двора, където тези благочестиви дарители прекарали последните години от живота си.
Строежът на църквата започнал през 1841 г. и завършил следващата година. Освещаването станало на 30.01.1843 г. от Червенския епископ Синесий. Запазен е текстът на фермана от 25.03.1841 г., подписан от султан Абдул Меджит Махмуд хан, с който се разрешава изграждането на църква на мястото на изгорялата дървена църква.
Строежът се ръководел от майстор Пено Никеоглу от гр. Трявна. Строителните работници били от Тревненско и Габровско.
Църквата „Св. вмчк Георги” е с размери - дължина 32 метра и ширина 14 метра, и е вкопана около два метра в земята. Тя е трикорабна базилика с три олтара: централен „Св. Георги”, северен „Св. Димитрий Басарбовски” и южен „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”. Средният кораб е отделен от двата странични с по шест дървени колони от двете страни.
Храмът е изографисан от Апостол Христов от София през 1924 г. През 1958 г. стенната иконопис е заменена с нова, работена от проф. Николай Кожухаров и художника Цанко Василев.
Първият иконостас в храма е изработен от Дончо Тодоров от с. Божковци и Божко Стойков от Тревненските колиби Митровци. Части от него има запазени в Басарбовския манастир и Каранвърбовския манастир „Св. Марина”. Сегашният иконостас е изработен от проф. Иван Травницки. Монтиран е на днешното си място през февруари-март 1930 г. На него поставили икони, рисувани от Господин Желязков и русенския иконописец Д. Радойков.
В храма са запазени иконите от стария иконостас. Те са рисувани от Захарий Цанюв и Йоаникий папа Витанов от Тревненската живописна школа през 1842 г.
В храма богомолците влизали през джамлък (остъкление), покрито с керемиди. То имало северна и южна врата. През 1939 г. пред храма е построена камбанария с параклис „Св. Иван Рилски”, по проект на инж. Васил Роглев. В най-високата част е поставена камбана, тежаща 445 кг.
Днешната камбанария е построена с камъните от старата. Изградена е през 1904 г. по проект на градския инженер Едуард Винтер.
Църковната къща в двора на храма е построена по проект на градския архитект Онуфрий Зарзов. Завършена е през 1909 г. и е обзаведена за времето си модерно - „с мушами по пода и транспаранти по прозорците”. В сградата настанили библиотеката, стаята за заседания на църковното настоятелство, канцеларията, а в сутерена - свещоливницата.
Свещоливницата при храма била открита през 1892 г. и функционира до април 1930 г. През 1914 г. свещите били три вида: „желти” по 8 лева килограма, „бели” по 10 лева и „пъстри” за сватби по 20 лева. Използван бил анадолски восък от Турция.
Електричеството в храма е прокарано през 1924 г., а телефонният пост е открит през 1937 г.
Църквата имала две погребални коли, наричани „дрикове”. През 1904 г. използвали конете на Пожарната команда в града. Единият от дриковете е използван за погребението на Доростолския и Червенски митрополит Михаил през май 1961 г. След няколко години дрикът е продаден в гр. Разград.
През 1867 г. по инициатива на учителя Никола поп Михайлов било създадено първото в Русе „Дружество за поддържане на бедни ученици”. То имало около 250 членове и издържало 20 ученици. Четири години след създаването му е преименувано „Дружество братство”.
И днес между съвременните жилищни кооперации на комплекс „Централен южен район” издига гордо кръстовете си един прекрасен възрожденски храм, посветен на воина мъченик св. Георги.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Архимандрит ВИКТОР (Мутафов)

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!