Православието по света

Изпитания за православните в Мексико


Православната община в Мерида (столицата на щата Юкатан в Мексико) е организирана от православни араби от Ливан, които емигрирали и се преселили по тези земи в началото на миналия век (вж. ЦВ, бр. 1/2001 г.) Години по-късно към тях се присъединяват и други православни християни от Мексико.
Православната църква има добри отношения с другите религиозни общности, единствено от страна на Католическата църква среща съпротивление и отказ да бъде призната.
Обществото в щата Юкатан открито не толерира други религии, освен католическата. Пример за това е един местен ежедневник „Дневник на Юкатан”, който отхвърля публикации, чието мнение е различно от това на Католическата църква. Нещо повече, отказват да публикуват съобщения за смъртта на хора, принадлежащи към други религиозни общности.
Отец Косме Андраде, свещеникът на православната община в Мерида, е издействал да участва във вечерната петъчна програма по едно от местните радиа, по която се обсъждат различни социални теми. Тази програма, наречена „Свещен час”, се осъществява под егидата на ООН. Но самата организация от своя страна неведнъж е изказвала протест срещу това, че програмата разпространява православното учение.
Самият православен храм „Успение на Св. Богородица” се намира в малко населено място в покрайнините на град Мерида. Жителите на това селище са от индиански произход и са много бедни. Повечето от тях изповядват местни религии. Но младежите сред тях все повече проявяват интерес към православието, независимо от нежеланието на родителите си и католическото влияние. На беседите, които организира храмът, участват деца и младежи, а веднъж седмично се предлага и безплатна вечеря. Много от тях участват в църковния хор. Църквата помага на младежите и в търсенето на подходяща работа.
Православната община в Мерида расте. Със съдействието на Православната църква в Америка преди около десет години за храма бяха изписани икони, които днес са част от олтара. Със съдействието на професор Люсиен Велева, преподавател от България в местния университет, храмът е получил като дарение копия на много български икони.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         ЦВ

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!