Документи

Изявление за мир на Св. Синод на БПЦ,
прочетено на 18 февруари по БНТ и на 23 февруари 2003 г. в молебен за мир от Негово Светейшество Българския патриарх Максим, председател на Св. Синод


Светът посрещна третото хилядолетие с нови надежди и упование, че човечеството ще се поучи от злостраданията и кръвопролитията на миналото, от дадените многобройни невинни жертви, от причинените унищожителни разрушения на материалната и духовна култура - плод на вековни старания на човешкия гений в името на един по-добър цивилизован свят.
За съжаление нашето съвремие отново ни изправя пред жизненоважен взривоопасен международен проблем - назряващия военен конфликт в държавата Ирак, непрестанните заплахи за терористични актове, убийства и насилие.
Каквито и да са човешките разсъждения и несъвършенства във верния избор, при всички случаи истината е в призива на Спасителя: „Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии” (Мат. 5:9). И още - в съвета на св. апостол Павел: „Доколкото зависи от вас, бъдете в мир с всички човеци” (Рим. 12:18).
В името на любовта към ближния светата ни Православна църква призовава своите чеда и драги съотечественици да проявят молитвено усърдие и всяко старание, та с Божия помощ и мъдрост да бъдат съхранени единството на нашия народ, световният мир и добрата воля между човеците (вж. Лука 2:14).
И тъй, нека търсим онова, що служи за мир и взаимно назидание (вж. Рим. 14:19).


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
                     

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!