И рече старецът...

Старецът Паисий Светогорец за семейството


Родителите са длъжни да отдават колкото може повече време на децата си. Дори ако това е в ущърб на занятията и работата им. А жените не бива да усложняват излишно живота си, за да имат възможност да се занимават повече с децата си.

Попитали стареца:
- Отец, радостите на този живот и привързаността към тях ще попречат ли на душата да преуспява в християнството?
- Не, ако съумееш правилно да степенуваш отношението си към нещата. Например, децата си ще обичаш като деца, жена си - като жена, родителите си - като родители, приятелите - като приятели, светиите - като светии, ангелите - като ангели, Бога - като Бог. Трябва на всеки да отдаваш полагащата му се чест и уважение - отговорил старецът.

Трябва да си доволен от малкото и най-необходимото, а не да се хвърляш на голямото. Така човек ще има повече време, за да поседи у дома с жена си и децата си, да се заеме с добри дела, да се моли и въобще, да се потопи в семейната топлота и уют, а да не бъде в постоянно напрежение в усилията си да спечели все повече и повече. Смятам, че правилното решение не е в заработването на много пари, а в устройването на живота ни по християнски, защото е казано, че не бива човек да се грижи и безпокои за много неща, а за едното само потребно (вж. Лука 10:41-42).

Младите хора са принудени да учат, да учат... Днес, за да успеят, често трябва да имат две дипломи и да знаят два чужди езика. А след завършването на образованието им се налага да се погрижат за духовното си възстановяване.

Освещавайте живота си. Когато домакинята се моли, докато се занимава с домакинската си работа - всичко се освещава: освещава се не само храната, а и тези, които я вкусват.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
                     

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!