Знаете ли, че...

Сектата на Раел


Французинът Клод Ворилон, който по-късно се прекръства на Раел и основава секта с това име, се представя за пророк като Мойсей и Мохамед и проповядва „научно” тълкуване на Библията. Ворилон твърди, че животът на Земята е бил донесен от извънземни, пристигнали с летящи чинии преди 25 000 години, и че хората са създадени чрез клониране. След среща с извънземните в началото на 70-те години те му възложили задачата да осъществи клонирането като „най-важен етап от човешкото развитие”. Раел проповядва, че единствено клонирането ще позволи на човечеството да постигне безсмъртие, защото хората ще могат редовно да обновяват „телесната си обвивка”.
Житейският път на Ворилон - винаги облечен в бели дрехи и с вързана на опашка коса, е низ от лъкатушения. Той е извънбрачно дете, родено след Втората световна война, отгледано от леля си. Младежът, който се отличавал с лабилна психика, първо опитва късмета си в развлекателната индустрия. В края на 60-те години издава плоча. Преди да основе сектата през 1974 г., се пробва и като спортен журналист, както и в света на автомобилизма.
В началото Клод отлично си дава сметка, че цялата история за НЛО е измислица, но по-късно, със задълбочаването на психическите му проблеми, се вживява в новата си самоличност и напълно искрено започва да говори за срещи с извънземните, разказва за „Журнал дю Диманш” някогашната му съпруга Кристин.
Сектата на Раел е преди всичко едно добре действащо търговско начинание, чиито членове са задължени да й превеждат между 3% и 7% от годишните си доходи. Освен това те се задължават да изплащат допълнително 1-2% на сметка на самия Ворилон за покриване на личните му разходи. Седалището на сектата първоначално е във Франция, след това в Швейцария, за да стигне накрая до Канада.
Според публикации на американския печат Сектата на Раел е създадена най-вече за да гарантира финансово благополучие и да задоволи сексуалните нужди на нейното ръководство. „Вярващите” са задължени да приемат всякаква сексуална близост, оргиите се поощряват. Самите раелити твърдят, че сектата наброява 55 000 души, но американски специалисти са на мнение, че броят им е едва една десета от посочената цифра. Друг интересен факт е, че повечето са мъже, а доста по-малко са жените.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         По материали от в. „Сега”

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!