Вяра, Църква, Общество

Самите богове


Стремежът на човека към безсмъртие е вложен дълбоко в душата му и съзнателно или не ръководи целия му живот. Едни търсят безсмъртие в творчеството си, други в поколението си, трети в имота, а в последните ни времена - в безкрайното клониране на личността и тялото.
Днес мнозина не вярват, че наистина е извършено клониране на човек, но ако не е станало, то вероятно е въпрос на месеци да се случи. Клонирането на хора раздели човечеството на две - на ужасени и обнадеждени. Специалистите по клониране смело заявяват, че този отрасъл на медицината един ден ще дари хората със здраве и безсмъртие. Всеки повреден орган ще може да бъде възстановяван, а когато старостта повали човека, личността му ще се прероди в неговия клонинг. Една смъртоносна утопия, която дава напразни надежди на толкова хора...
Ужасената част от човечеството не са само истински религиозните хора, това са и учените, които с болка наблюдават как такива важни и опасни изследвания са оставени в ръцете на сектанти. Поведението им оставя впечатление, че те или са шарлатани, решили да забогатеят, или са откровено луди (но разполагащи с огромна власт!).
За християните е ясно, че клонирането не е разрешение на проблема за болестите и смъртта в света, защото нито един отрасъл на човешката дейност - физика, химия, медицина - традиционна и нетрадиционна, или който и да е друг, не може да удължи безкрайно земния човешки живот. Защото и болестите, и смъртта не са проблем на медицината, а се коренят в самата човешка природа, паднала в греха. Грехът, който влиза в света чрез Адам, е причина за болестите и смъртта.
За това говори архимандрит Никифор в своята Православна богословска енциклопедия: „Смъртта е влязла в света чрез греха на нашите прародители. Всички хора са се родили от Адам, който е заразен от греха, и те самите грешат. Както от заразения извор тече заразена вода, така и от родоначалника, заразен от греха и поради това смъртен, естествено произхожда заразено от греха и поради това смъртно потомство.”
Прекъсването на връзката с Извора на живота - Бога - води след себе си и оскъдняването на живота с течение на времето. Затова земните дни на човека са преброени. Нищо сътворено от човека никога няма да удължи безкрайно живота му на земята. „Защото платката, що дава грехът, е смърт, а дарът Божий е живот вечен в Христа Иисуса, нашия Господ” (Рим. 6:23).
Змията изкушава Ева да опита от плодовете на забраненото дърво, като й казва, че те с Адам ще станат „като богове” (Бит. 3:5). Днешните „изследователи”, занимаващи се с клониране на хора, също се изкушават от идеята да станат „като богове”, способни да създават хора или да удължават живота.
Но след като опитали от „дървото, що е посред рая”, Адам и Ева веднага осъзнали, че са сгрешили - изплашили се, скрили се...
Днешните „богове” с наслада късат от забранените плодове, ядат ги и нито за миг не се стряскат от греха си, хвърлят огризките и късат нови плодове - смело, арогантно, в името на науката и човешкото безсмъртие. Дават на хората лъжлива надежда, че така всички ще получат безсмъртие, ядейки от дървото на смъртта. Доброволно. А на дело не се получава нищо друго освен „безсмъртие” на самата смърт.
В своите съобщения те винаги наблягат на успехите на науката си, но никога не споменават, че след време част от техните „успехи” ще се превърнат в човешки същества. Живи и раними човешки същества, които ще страдат не само от болестите, причинени от собствените им изродени гени, но и от унижението, че са били третирани от света като опитни зайчета. „Боговете” не споменават за хилядите неуспешни опити, в които са погубени стотици ембриони. А още хиляди предстои да бъдат жертвани... Изследванията продължават.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Полина СПИРОВА

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!