Новини

Юбилейно тържество във Велико Търново - Евтимиеви дни в старопрестолния град


По инициатива на Великотърновската св. митрополия по случай 600-годишнината от блажената кончина на великия първойерарх на родната ни Православна църква св. Патриарх Евтимий Търновски, на 19 и 20 януари във Велико Търново се проведоха църковни тържества.
Негово Светейшество Българският патриарх Максим и синодалните архиереи пристигнаха в старопрестолния град в късните следобедни часове на 18 януари, събота, където бяха посрещнати от Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий в началото на града, след което всички заедно се отправиха към митрополията.
В катедралния храм те бяха посрещнати от духовенството на града, общински и областни деятели, народната представителка Мариана Костадинова, множество вярващи християни.
След отслужената кратка вечерня Високопреосвещеният митрополит Григорий се обърна с топли приветствени слова към Българския патриарх Максим и събратята си архиереи, като им благодари за високата чест да посетят старопрестолния град и споделят радостта на празника.
След него приветствие поднесоха кметът на града д-р Румен Рашев и областният управител г-н Красимир Генчев.
След официалното посрещане по стар български обичай деца в национални носии поднесоха на Българския патриарх и гостите хляб, сол и мед.
Състоя се официална вечеря, на която присъстваха депутати, представители на общината, ректорът на Великотърновския университет проф. д-р Иван Харалампиев.


На 19 януари, неделя, в катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица” Негово Светейшество Българският патриарх Максим със синодалните архиереи, храмовото духовенство и духовници-гости, отслужиха св. Литургия. След празничната служба патриарх Максим произнесе слово и награди най-възрастния архиерей в Българската православна църква Траянополския епископ Иларион с високото църковно отличие, орден „Св. Кирил и Методий” - I степен, във връзка с неговата 90-годишнина, за дългогодишната му образцова църковна служба и за богатата му писателска дейност. Наградата се прие с голямо задоволство от присъстващите, тъй като епископ Иларион е родом от Търновския край, в будния и красив старопланински възрожденски град Елена. В началото на църковния разкол през 90-те години е бил управляващ Великотърновска епархия, когато със своето присъствие и мъдри решения успява да умиротвори обстановката.


Развълнуван, юбилярът благодари за високата чест и се врече да отдаде сили и дарба до края на живота си за благото на Църквата и народа ни. Слова произнесоха също областният управител Красимир Генчев, кметът д-р Румен Рашев и други официални лица.
Празникът на духа, вярата и родолюбието завърши с многолетие.
След това на гробовете на починалите йерарси на Великотърновска епархия беше отслужена кратка заупокойна молитва. „Вечная память” прозвуча молитвено и с признателност за трудовете им, положени за благоуспяването на древната епархия.
Празничен обяд в ресторанта на хотела дадоха ръководителите на областта.
След кратък отдих гостите се отправиха към един от забележителните манастири на Великотърновска епархия - манастира „Св. Троица”, известен още с наименованието си „Патриаршеския”, където според църковното предание Патриарх Евтимий е обичал да се усамотява и да работи. Високите гости бяха посрещнати с камбанен звън.
В манастирския храм бе отслужена вечерня. След службата патриарх Максим се обърна с напътствено слово към монахините. След това Негово Светейшество и придружаващите го архиереи разгледаха новите стенописи в храма, както и прекрасният нов манастирски корпус. След скромна вечеря гостите се отправиха към града, изпратени от сестрите на св. обител, които останаха под великите скали скромно, но с дълбока вяра и всеотдайност да вършат своето дело - делото на спасението чрез молитва и духовни подвизи.


На 20 януари, когато Православната църква молитвено отбелязва паметта на св. Патриарх Евтимий Търновски, гостите бяха приети от кмета на града д-р Румен Рашев. Още веднъж беше подчертано, че между гражданската власт и църковното ръководство на Велико Търново има пълно взаимодействие, разбирателство и взаимопомощ.
След срещата в общината църковната делегация се отправи за Великотърновския университет. Тя бяха посрещната от ректора на университета проф. д-р Иван Харалампиев, преподаватели, студенти, и граждани. В заседателната зала на университета се проведе официална среща на църковната делегация с ръководството. Проф. д-р Иван Харалампиев разказа за богатата история на университета, за неговата дейност, и изрази дълбока увереност, че срещата ще бъде много полезна за двете страни. Бе потвърдено решението на академичните власти за построяването на параклис на два етажа в двора на университета. Единият св. Престол ще бъде осветен в чест на св. Кирил и Методий, небесни закрилници на Великотърновския университет, а вторият - на св. Патриарх Евтимий.
На гостите бе поднесена като дар великолепна икона на св. Патриарх Евтимий, дело на художниците от специалност „Иконография” към Православния богословски факултет при Великотърновския университет.
Великотърновският митрополит Григорий поблагодари за топлото посрещане и изрази надеждата, че двете институции и занапред ще развиват общополезна и родолюбива просветна дейност. Домакини и гости се отправиха към мястото, определено за полагане на основен камък на бъдещия двуетажен храм. Чинът за освещаване и полагане на основен камък бе отслужен от митрополит Григорий. Благодарствено слово към извършеното свято дело - полагане на основен камък на храма, произнесе ректорът на университета проф. Иван Харалампиев.
В чест на гостите ръководството на университета даде празничен обяд, към който се присъединиха дошлият на посещение във Велико Търново министър на културата г-н Абрашев. След обяда църковната делегация направи посещение и при управителя на областта г-н Красимир Генчев, където присъстваха министърът на културата и други ръководители на града. Отново бе изразено задоволство от оказаната чест Велико Търново да бъде домакин на юбилейните чествания в памет на св. Евтимий Патриарх Търновски. След ползотворни и полезни срещи и разговори, получили небесния благослов от великия йерарх и просветител на България Патриарх Евтимий Търновски, делегацията отпътува към София.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Архим. БОРИС,
Главен секретар на Св. Синод

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!