Юбилеи

Годишнини и юбилеи през 2004 г.


Двухилядолетната история на Църквата ни е пребогата на личности и събития, споменът за които е пълен с поуки за нашия личен и обществен живот. През настоящата 2004 г. предстои да отбележим множество важни годишнини, свързани със славни и трагични събития, безспорни и спорни личности от църковната история. Без да претендираме за изчерпателност, нека тук упоменем някои от тях:

254 г. - Вследствие на гоненията срещу християните умира Ориген, един от най-могъщите и разностранни умове в ранната Църква. Някои от неговите богословски идеи са отхвърлени като еретични, но в останалото си огромно творчество той обогатява християнското богословие с крайъгълни трудове.

354 г. - Роден блаж. Августин, епископ Ипонски. Преминал през езичеството и манихейството, той става един от най-знаменитите учители на Църквата, оставил огромно богословско творчество, което вълнува и до днес със своята искреност, дълбочина и вдъхновеност.

604 г. - На 12 март почива в Господа св. папа Григорий Велики (Двоеслов), образцов архипастир със своето смирение, предана служба на Бога, непримирима борба с ересите и мисионерска ревност.

1054 г. - Обявена е Великата схизма (разкол) между Източната и Западната църква. На 16 юли папските легати по време на богослужение поставили на престола в храм „Св. София” грамота за отлъчване на Цариградската църква. На 20 юли патриарх Михаил Керуларий свикал събор и произнесъл осъждане на Римската църква и анатема на папските легати. От тогава до сега, вече 950 години, една голяма част от единната дотогава църковна общност отпада от едната, света, съборна и апостолска, православна Църква.

1204 г. - Падането на Константинопол. За пръв път Градът пада във вражески ръце - и то именно в ръцете на „християните” кръстоносци от IV кръстоносен поход.

1404 г. - На 4 април почива в Господа св. Патриарх Евтимий Търновски. За времето и мястото на кончината на последния и най-велик Търновски патриарх има няколко хипотези. Сред тях най-аргументирана остава тази, че той е починал на 4 април 1404 г. и е погребан в Бачковския манастир.

1504 г. - На 2 юли предава Богу дух молдавският владетел св. княз Стефан IV Велики. 500-годишният юбилей на молдавския благоверен княз, който е канонизиран от Румънската православна църква, със сигурност ще бъде честван подобаващо в цяла Румъния, която го слави като национален герой.

1604 г. - Възстановяване на голямата църква „Св. Богородица” в Бачковския манастир и връщане укритата стара Богородична чудотворна икона (подарена от грузински монаси през 1311 г.), с което обителта се въздига от разрухата.

1854 г. - На 24 март в навечерието на св. Благовещение е починал последният от великите тревненски иконописци Йоаникий папа Витанов. Досега науката приемаше, че датата се отнася за 1853 г., както това погрешно е било публикувано от П. Р. Славейков.

1904 г. - На 21 октомври умира поп Минчо Кънчев (1836-1904), свещеник, революционер, диарбекирски заточеник, автор на една изключителна книга, „Видрица”, която осем десетилетия не намира издател. Първото издание на тази емблематична за българския ХIХ век творба е от 1983 г. (част I) и 1995 г. (част II), но книгата и до ден днешен все още няма пълноценно издание и не е заела своето достойно място в българската класика.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Георги Тодоров            

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!