Есе

Всяка нова година е предизвикателство


На големия немски философ Карл Ясперс дължим термина „Grenzsituation”, което означава „гранична ситуация”. В живота си всеки човек минава през такива ситуации - развод, уволнение, тежка болест, смърт на скъп човек, инвалидност, катастрофа, война. Някои хора се оказват силни духом и използват граничната ситуация като предизвикателство и стимул да реализират по-пълно себе си. Други се оказват мекушави и слаби. Те рухват физически, губят душевно равновесие, отдават се на алкохола и наркотиците, дори се самоубиват от отчаяние.
Всяка нова година също е гранична ситуация, но тя е съвсем безболезнена. Само за секунда ни парва неприятното усещане, че с една година сме остарели и сме се доближили до смъртта. Блажени Августин пише в своите „Изповеди”: „Какво да кажа, Господи, като не знам откъде съм дошъл в този живот и не знам дали да го нарека смъртен живот или живителна смърт.”
Новата година е повод да се откъснем за малко от всекидневните си грижи, да се усамотим и да направим преглед на изтеклите 12 месеца. Как сме ги преживели - дали сме се трудили добросъвестно, или сме очаквали държавата да ни храни с помощи; дали сме се скарали или сдобрили с някого; дали сме отблъснали или протегнали ръка на нуждаещ се; дали сме използвали всички шансове, или сме си пропилели времето?
„Бъдете съвършени, както е съвършен вашият небесен Отец”, призовава ни Иисус Христос. Тези думи означават, че ние не трябва да тъпчем духовно на едно и също място или да се връщаме назад, а да се развиваме и усъвършенстваме, за да дадем достоен отчет пред Бога след смъртта си. На Нова година, когато се сбогуваме с нещо старо и очакваме нещо ново, нека се запитаме дали имаме някакъв лош навик, който трови здравето ни и пропилява парите ни. Трябва да проявим усилие да се откажем от него, за да се очистим духовно и телесно, а това означава да постигнем повече святост. „Залягайте да имате святост, без която никой няма да види Господа”, пише ап. Павел.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Архим. доц. Павел СТЕФАНОВ          

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!