Коментар

Портрет на една самоубийца


В началото на декември на 92-годишна възраст се самоуби Мирей Жоспен, майката на бившия министър-председател на Франция Лионел Жоспен.
Това не беше обикновено самоубийство. Една седмица предварително то беше тържествено разгласено от възрастната дама чрез медиите. Беше премислено, целенасочено и носещо морални послания.
Мирей Жоспен не беше болна. Напротив, винаги се е радвала на добро здраве, бистър ум и душевно равновесие, което беше изтъкнато във вестникарските статии.
По професия е била акушерка. Медийно известна със силната си личност. Била инициатор и активист в множество социално-благотворителни кампании. На 86-годишна възраст пътува в Мали, за да подпомогне жените жертви на сексуално осакатяване. Предвиждайки високия риск, на тази възраст да се зарази от смъртоносна тропическа болест, тя прави дарение на местния медицински факултет - тялото си, за да бъде използвано за медицински опити. Ако не, повелява на близките си да се разпоредят - трупът й да послужи за храна на кайманите в р. Нигер.
Това не се случва. Тя се връща жива и здрава във Франция и продължава да участва активно в благотворителни дейности. До последно е в завидно добро за възрастта си състояние.
Мирей Жоспен просто беше на преклонна възраст. Това не може да бъде повод за самоубийство, освен ако не е мотивирано от някаква особена идеология. Потвърдено от един многозначителен факт.
Оказа се, че е била активен член на Асоциацията за правото да се умира достойно (АПУД). Има такава асоциация! Нейните членове поддържат евтаназията и „благородното” самоубийство. Защото болестта и старостта се считат за нещо недостойно. В мотивите им има и много алтруизъм - да не сме в тежест на близките.
Така са мислели и много езически общества още в древността. Но днес дори не говорим за религиозни съображения. Днес говорим за буден граждански дух, отстояване на човешки права и пр. Тоест, за смразяващ атеизъм. Защото човекът се опитва да се разпорежда с живота си като негов създател. Това е смразяващ атеизъм.
У нас като че ли атеистите още не са толкова решителни в действията си, нито толкова вдъхновени от безбожната наглост. Но малко им трябва. Някой и друг „достоен” пример от Запад, като този. И нищо чудно скоро да се появи и български клон на АПУД. В този смисъл постъпката на благородната парижка дама има силно развращаващ ефект. С пряк душегубен резултат, защото самоубийството е единственият грях, за който е невъзможно покаяние.
У нас атеизмът още е по-примитивен, по-свързан с елементарния егоизъм. В огнището на западната цивилизация атеизмът достига висини: приема облика на благородство, чест, достойнство, дори жертвоготовност. Човекоцентризъм, воюващ срещу Бога и вярата и представящ евангелските добродетели за своя заслуга. Това е белег за края на една цивилизация.


Мирей Жоспен, респектираща със своята благородна осанка, както и със завидно здравия си вид на 92 г. И шокираща с решението си да се самоубие.
Доколко аристократичното благообразие, съхранявано на Стария континент, съответства на духа на славното му християнско минало? Какво се крие под него?
Трудно е да се обобщи. Истината е, че в Европа днес, дори когато цари относителен мир, повече от всякога бушува тиха, но непримирима война на мирогледите. Западът от криза в католицизма през новоезичеството върви към атеизъм. Балканите, комплексирани от бедност и междуособици, му подражават и влизат в остри противоречия с живата си православна съвест. Има обаче и такива, които надмогват комплексите на модернизма и продължават да имат Христос за единствена опора на своя живот.
Тези вътрешни движения намират видим израз в отношението към смъртта.
Днес вече е разчетен генетичният код на стареенето и се говори за генетично безсмъртие. В същото време моралният „елит” на модерния западен хуманизъм проповядва и практикува самоубийството. За него „вечният живот” се заключава някъде там, между самоубийството и генното инженерство...
Но все още има хора, готови да предпочетат жестока, насилствена смърт пред възможността да отстъпят от вярата в Христа. Има и такива като стареца Паисий. Понасяйки с мъченическа твърдост ужасните мъки на своето раково заболяване, той възкликнал пред духовните си чеда: „Да знаете, ракът е дар Божи за мен. Благодаря на Бога за тая благодат!”
Покривалото на плътта ни пречи да видим ясно дълбоката пропаст между тези типове духовност.Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Благовест АНГЕЛОВ

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!