Академични новини

Научна конференция "Общопедагогическа и дефектологична деонтология"


На 12 декември 2002 г. се състоя Национална научна конференция на тема „Общопедагогическа и дефектологична деонтология”. Конференцията бе посветена на юбилейните 250 г. от рождението и 170 г. от смъртта на бележития английски учен - лекар, юрист, социолог, философ и богослов Иеремия Бентам.
Приветствени слова към участниците в конференцията бяха произнесени от доц. д-р Иван Желев Димитров и от Негово превъзходителство посланика на Великобритания в България господин Иън Сутар.
Основоположникът на деонтологията (наука за дължимото) в България проф. д.м.н. Стефан Мутафов бе един от идеолозите на тази конференция, на която заслужено бе отбелязано, че той и проф. д-р Веска Шошева са главните инициатори деонтологията да се обособи като един относително самостоятелен дял в науката.
От Богословския факултет на СУ участие взеха: асистент Костадин Нушев с предложение към МОН за дискусия върху темата „Възможности за синхронизиране програмите за сексуално възпитание с някои основни принципи в Нравственото богословие”; асистент Андриан Александров с доклад на тема „Деонтологични аспекти в Християнската педагогика”; докторантите Жасмина Донкова и Костадин Бойчин разгледаха от аспекта на Църковното право темата „Интерперсоналната деонтологична система „учител - ученик”.
В така разработените от богословска гледна точка проблеми юристите, медиците и педагозите видяха един нов периметър за по-нататъшна работа.
В заключителните дискусии надделя мнението, че само чрез съвместна работа и общи усилия може да се постигне успех в областта на деонтологията и в областта на специалната педагогика, при обединяващата роля на православното богословие, което дава възможност цялата проблематика да се разгледа в по-голяма дълбочина.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Костадин БОЙЧИН

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!