Документи

Обръщение на Св. Синод на Българската православна църква


Драги сънародници,
Българската православна църква приема със задоволство започналото обсъждане и очаква окончателното приемане на новия Закон за вероизповеданията от 39-ото Народно събрание. Нашето категорично становище е, че този закон е напълно в духа на Конституцията и международните стандарти. С него ще се създадат ясни правила и гаранции за свободата и автономията на всички вероизповедания и ще се сложи край на държавно-политическата намеса в делата на Българската православна църква.
През 1998 година на Всеправославния събор Вселенското православие се произнесе по проблемите, породени от разкола и потвърди достойнството на Светия Синод на Българската православна църква и Българския патриарх. Въпреки крайното църковно снизхождение, проявено към изпадналите в тежкия грях на разкола, ние скърбим, че не всички от тях се възползваха да се завърнат в спасителното лоно на Българската православна църква, пренебрегвайки свещените канони и нейния Устав.
Приемането на този закон ще бъде голям ден за България и за всички вярващи, независимо от тяхната религиозна принадлежност, защото се гради на демократични и хуманистични принципи и отдава дължимото на естествените права на Българската православна църква, която векове наред е легитимирала българската държавност.
За голямо наше огорчение, трябва да отбележим, че българското общество от известно време е манипулирано от заинтересовани среди - разни правозащитни организации, самозвани духовници и други, които претендират да са единствените защитници на човешки права на малцинствени религиозни групи, игнорирайки безпринципно естественото право на мнозинството източно-православни българи.
Категорично заявяваме, че този закон не дискриминира нито едно вероизповедание и не привилегирова Българската православна църква, а само признава нейното дванадесетвековно съществуване, конкретизира и доразвива конституционната формулировка за традиционна религия, която е в най-висока степен деликатна и толерантна в сравнение с други Конституции и закони на държави, членки на Европейския съюз, които ясно нормират и легитимират религията на мнозинството вярващи като държавна, официална или господстваща.
Обръщаме се към всички национално отговорни политически сили, обществени среди и граждани с убеждението, че съзнават историческото време, в което се приема един толкова важен и очакван 12 години закон, който е хармонично единство от демократизъм, национално достойнство и дух.
Гласът „за” или „против” текстовете, признаващи Българската православна църква и одобрени от парламентарната комисия по вероизповеданията след продължителна дискусия, с участието на представители на различните вероизповедания и експерти, ще бъде ясен и неопровержим знак кой застава на страната на силите, които години наред работят срещу родната ни Православна църква и кой милее за свободата на религиозните убеждения, единството и авторитета на Република България.
Светият Синод на Българската православна църква заявява, че ако агресията срещу Православието и светата Църква ескалира, ще използва целия си международен авторитет и ще се обърне към всички сестри Православни църкви, дипломатическите мисии в Република България, международни организации и към Европейския съюз, за да сигнализира за тази агресия, която по същество е нечувана дискриминация и унижаване на религиозните чувства на осемдесет и пет процентното мнозинство православни християни в България.
Призоваваме за обществена търпимост и политически разум, с които да посрещнем новия Закон за вероизповеданията, който ще бъде символ на съгласие и обнова на духовността за българската държавност.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Прочетено от Негово Светейшество Българския патриарх Максим на 16. 12. 2002 г. по Канал 1 на БНТ            

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!