Коментар

БНТ свали предаване без съд и присъдa


Неотдавна БНТ премахна от екран едно от най-смислените си предавания - документалната поредица „Път към Голгота”. Това бяха филми, разказващи житията на православни християни - клирици и миряни - преследвани от комунистическия режим през първите години след Деветосептемврийския преврат, даVли кръвта си за вярата и за правдата Христова.
Причината била липса на актуалност.
Истинската причина: опасения, дали не се показва Православието в твърде добра светлина. Защото изглежда, че старият неписан принцип „за Православието или лошо, или нищо” още е в сила. И когато я имаше, поредицата бе излъчвана по такова време, че почти никой не можеше да я гледа. Но със самото си съществуване тя все пак запълваше една празнина, изпълняваше един стар дълг на цялото ни общество не към други, а към нашите български новомъченици за вярата.
И поредицата съвсем не е изчерпана. С огромни усилия екипът е събрал богат материал, документация, снимки и филмови кадри, голяма част от които досега не са излизали на бял свят. Така се изпълняваха Христовите слова: „Казвам ви, че, ако тия млъкнат, камъните ще завикат” (Лука 19:40).
Как да си обясним формулировката „липса на актуалност”, дадена от хора, които иначе не пропускаха случай да обвинят Българската православна църква в бездействие за това, че не популяризирала биографиите и делото на своите чеда, пострадали за вярата от комунистите?
Всъщност, нямаме намерение да изследваме причини и да търсим отговорност. Още от началото на това вече спряно предаване „Църковен вестник” започна да публикува на страниците си материалите, показвани в тези филми. Нашият ангажимент остава. Ние считаме, че тази информация не губи давност и винаги ще бъде актуална, както винаги са били актуални и житията на древните мъченици.
ЦВ


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         ЦВ            

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!